20
Mayıs
2024
Pazertesi
ŞEBİNKARAHİSAR - GİRESUN
Belediye Sayfaları

Çiftçinin toprağı köyünde analiz edilecek

Laboratuar hizmetinin ulaşamadığı yerlerde bitkisel üretim miktarını artırmayı, üretim maliyetini azaltarak çiftçinin tarlasında toprak ve yaprak analizini yerinde yapacak olan ve ilk etapta beş pilot (Antalya, Bursa, Konya, Manisa, Şanlıurfa) ilde görev alacak Gezici Toprak Analiz Laboratuarları Atatürk Orman Çiftliğinde düzenlenen bir törenle hizmete alındı.

Törende bir konuşma yapan Bakan Güçlü, köylüye hizmet anlayışında bir zihniyet değişikliği olduğunu, çiftçinin sorunlarının masa başında değil yerinde çözülebileceğini vurgulayarak, yerinde hizmet anlayışı çerçevesinde 1000 Köye 1000 Tarımcı Projesi’ni başlattıklarını kaydetti.

Gezici Toprak Analiz laboratuarlarının da yerinde hizmet anlayışının bir sonucu olduğunu kaydeden Bakan Güçlü, analiz edilen toprakların az olduğunu, bu miktarın artırılması gerektiğini vurguladı.

Hizmete alınan 5 gezici toprak analiz laboratuarlarının da yeterli olmadığını bu sayının artırılması gerektiğini dile getiren Bakan Sami Güçlü, sivil toplum kuruluşları ve çiftçi örgütlerine bu sayının artırılması konusunda destek çağrısında bulundu.Çalışmada esas amacın, çiftçiyi toprak analizine yönlendirmek olduğunu ifade eden Bakan Güçlü, gezici laboratuarların köylere ziraat mühendisi,veteriner ve diğer uzmanlarla birlikte giderek, köydeki diğer tarımsal sorunlarla da ilgileneceğini anlattı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vedat Uzunlu ise konuşmasında gezici tahlil laboratuarları hakkında bilgi vererek, pilot proje kapsamında 5 yıl süreyle Antalya, Bursa, Konya, Manisa ve Şanlıurfa'da görevlendirilecek bu laboratuarların, her bir köyde günde 40 analiz yapabileceğini söyledi. Uzunlu, gezici laboratuarların sayısının 50-60'a çıkarılması halinde, sabit laboratuarlarla birlikte yılda 800 bin analiz yapılabileceğini ifade etti. Bu durumda 5 yılda Türkiye'deki işletmelerin tamamında toprak analizlerinin tamamlanması öngörülüyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ünal Örnek de, gezici toprak analiz laboratuarlarının önemine değinerek kendilerinin de bundan sonra gezici laboratuarlar kurmaya yöneleceklerini kaydetti.

Konuşmalardan sonra Bakan Güçlü, ''ÖNCÜ'' adı verilen gezici toprak analiz laboratuarlarından birine giderek yetkililerden bilgi alarak analiz çalışmalarını izledi.

http://www.tarim.gov.tr/arayuz/5/haberayrintisi.as
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2004 Pazartesi 18:16:26
Güncelleme :30 Eylül 2004 Perşembe 08:40:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?