19
Mayıs
2024
Pazar
ŞEBİNKARAHİSAR - GİRESUN
Belediye Sayfaları

Greeknews gazetesinin ilginç iddiası

ABD'de çıkan haftalık Greeknews gazetesinin 13 Nisan 2004 tarihli sayfasında yukarıdaki başlık altında yer alan ve İnternetten sağlanan Yunanca haberin çevirisi şöyledir: 
 

Amerika Kıbrıs Federasyonu, New York Büyük Yunan Dernekleri Federasyonu ve PSEKA'nın Astoria'da düzenledikleri toplantıda konuşan Federasyon temsilcileri, Kıbrıs Hellenizmi'ne 24 Nisan'da Annan planını reddetmeleri çağrısında bulundular.
 

ABD hükümetinin, Atina ve Lefkoşa'ya karşı uyguladığı baskılardan dolayı hayalkırıklığına uğradıklarını ifade eden konuşmacılar, planın reddedilmesi durumunda bunun Kıbrıs'ı olumsuz etkilemeyeceğini garanti etmek amacıyla Washington'a karşı gerekli olan tüm girişimlerde bulunacaklarını belirttiler.
 

Toplantıda ayrıca, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, ABD Başkanı George Bush ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a birer bildiri gönderilmesi kararlaştırıldı.
 

Kıbrıs Federasyonu ve PSEKA Başkanları Panikos Papanikolau ve Philip Cristopher, referandumlarda olumlu sonuç çıkması için uygulanan baskılar hakkında soydaşlara bilgi verirken, "evet veya hayır demek kolay değil. 30 yıllık bir mücadeleden sonra bu planı kabul edemeyiz. Amerikalılar olarak, ABD'de federal bir sistem altında yaşıyoruz ve bu plana baktığımızda bunun insan hakları tüzüğü ile uyumlu olmadığını görüyoruz" dediler.
 

Annan planına denenmesi için bir fırsat verilmesini isteyen Yunanistan Başkonsolosu Yorgos Aleksopulos ise tepkiyle karşılandı. Başkonsolos soydaşlardan, "vatan adına tehlikeli" adımlardan ve "gösterişlerden" kaçınmalarını istedi.
 

"Göçmenlerin evlerine geri dönmeleri talepleri vatan adına atılan tehlikeli bir durum değildir" diyen Kıbrıs Federasyonu Başkanı Papanikolau, "Türkiye herşeyi şimdi alırken biz üç yıl geçmeden hiçbirşey alamıyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı bürokratlarına, Türkiye'ye, AB ile üyelik müzakere tarihi verilmezse toprakları geri vermeyi reddetmeyeceğinin garantisini kim verebilir sorularıma, Erdoğan hükümetinin ileri görüşlülüğüne güvenmemiz istendi" dedi.
 

Türkiye'nin ne alacağını önceden bildiğini bundan dolayı süreci önceden anlaşılmış olarak nitelendiren Papanikolau, Amerikan hükümetinin bu tutumundan dolayı soydaşların kendilerini ihanete uğramış olarak hissettiklerini belirtti.
 

Bu arada Selanik milletvekili ve eski bakanlardan Stelios Papathemelis Greeknews'e verdiği demeçte, Başbakan Kostas Karamanlis'in dışardan gelen baskılara karşı koyacağı ve kararı Kıbrıs halkının kendisine bırakacağı yönünde değerlendirmede bulundu.
 

Geçen hafta Başbakan ile yaptığı uzun görüşmeden sonra, Karamanlis'in hiçbir durumda Papandreu gibi evet demeyeceğini bildiğini ifade eden Papathemelis, Karamanlis'in gelebilecek her türlü baskılar karşısında geri adım atmayacağına inandığını söyledi.

http://www.mfa.gov.tr
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2004 Perşembe 13:37:10
Güncelleme :22 Ekim 2004 Cuma 10:26:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?