20
Mayıs
2024
Pazertesi
ŞEBİNKARAHİSAR - GİRESUN
Belediye Sayfaları

Otuzüç yıl sonra memleket

 
33 yıl sonra memleketi Şebinkarahisar’a dönen ünlü çizerimiz Mehmet Çağçağ sebebi sorulduğunda; Oğuz Aral oldu diyor..
Ünlü Çizerimiz Hemşerimiz Mehmet Çağçağ Oğuz Aral için neler dedi..
Esra Sert: Oğuz Aral sadece kendi içinde yaşadığı dönemi de etkilemedi, onlarca mizah ustasının yetişmesinde büyük katkı sağlayarak ustalığını diğer nesillere de aktardı. Öncelikle sizin de başınız sağolsun efendim..

Mehmet Çağçağ: Çok teşekkür ederim, çok sağolun. Bütün ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve karikatür okurlarının hepsi başı sağolsun diyorum. Şu anda çok uzakta bir noktadayım İstanbul dışında, Şebinkarahisar’da, doğduğum kasabada.. 12 yaşımdan beri ayrılmış olduğum kasabada. 33 yıl sonra ilk defa dönüyorum ve bunun sebebi de Oğuz ağabeydir. Başımıza mizah dergiciliğini, mizah karikatür sanatı gibi bir sanatı bize de aktardı. Ve ben 33 yıldır ilk defa kendi doğduğum noktada, memleketimdeyim. Ve burada ilk şaşırdığım şey şu oldu; insanlar bana Oğuz Aral’ın öldüğünü sabahleyin insanlar söyledi, kasabadaki insanlar. Ve bulunduğum süre içerisinde Oğuz Aral’la ilgili konuşmanın olmadığı bir gün olmadı, çok enteresan geldi bana, bir haftadır buradayım. Beni çok şaşırttı, çünkü bu bir popüler sanatçı değil, sinema sanatçısı, televizyon sanatçısı değil. Nasıl olur da bir sanatçı bu kadar insanların gönlünde yer edebilir, çok şaşırdım ve çok gerçekten duygulandım ve şu anda çok duyguluyum
http://www.acilibirbucuk.com/pwp/modules.php?name=News&file=article&sid=223
Mehmet Çağçağ:

'Büyük öfkeyle çiziyorum'
Kozalak'ın yaratıcısı Mehmet Çağçağ, Leman'da çizdiği Timsah karakterini 5 yılda benimsetebilirken Kozalak'ın 4 ayda akıllara yerleştiğini söylüyor.
Kahramanı taşradan gelmiş. Şehirde otopark mafyalığı, eroin satıcılığı, bar fedailiği yaparak palazlanmış.
Lümpen.
İlk gelen magandalardan farklı olarak safiyetini tümüyle yitirmiş.
Yırtık, cahil, dindar, milliyetçi, silahlı... Argosu kuvvetli, saldırganlığı cüretli. Kendine benzemeyen her şeye (ütülü pantolona bile) ve herkese (özellikle 'entellere') karşı müthiş öfkeli. Kazanmak, tutunmak için göze alamayacağı şey yok.
Bir başka özelliği ise nefsine yenikliği…
Kadınlarla ilişkisi sorunlu: Hem tacizci; hem namus bekçisi...
Özel olarak dönmelere düşkün… Evde, köyünden bir oğlanla birlikte yaşamasına rağmen, dönmelerin peşinden ayrılamıyor. Bunda, kadınsız ortamlarda yetişmiş olmasının etkisi büyük. Dönme de olsa bir erkekle daha kolay iletişim kuruyor.
"Anadolu'dan gelen bir sürü işsiz sapsız, cinsel tercihi olmamasına rağmen, kolay yoldan para kazandırdığı için dönmeliğe meylediyor. Ona özenip gelenler de dönme oluyor. Büyük bir pazar oluştu. Yakında acaip bir patlama yaşanacak" diyor Çağçağ:
"Büyük bir öfkeyle çiziyorum Kozalak'ı... Şehre ilk gelenler marjinaldi, eziliyordu. O yüzden sahipleniyorduk. Ama giderek saflıklarını yitirip çirkinleştiler, silahlanıp iktidar oldular ve herkese hayatı dar etmeye başladılar. Bu lümpen dalgasının arkası gelecek. Çünkü efendilik kurumu iflas etti. Cibiliyet hırkasını çıkardı artık toplum…"
Lümpeni, Yeşilçam ve beyazcamdan önce karikatürcülerle reklamcıların keşfettiğini de ekliyor Çağçağ: "Ne de olsa reklamcılar, bizim yıllardır çizdiğimiz magandalarla, zontalarla büyümüş çocuklar…"
Bakalım bizim Kozalak, ne zaman bir film yıldızı ya da popstar olarak karşımıza çıkacak.

Okumaya devam ediniz..
http://www.milliyet.com.tr/2004/05/04/sanat/san04.html

http://www.guvenin.bz.tc

guvenin@turkiyeonline.com

 

 

www.guvenin.bz.tc
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2004 Cuma 12:36:01
Güncelleme :29 Eylül 2004 Çarşamba 14:24:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?