17
Mayıs
2024
Cuma
ŞEBİNKARAHİSAR - GİRESUN
Belediye Sayfaları

Şebin Cevizi dünyaya açılıyor

Şebinkarahisar Belediye Başkanı Lütfullah Akdoğan, yörede asırlardan beri üretimi yapılan Şebin Cevizi’nin dünya literatüründe kendi ismiyle yer almasına rağmen şuana kadar tanıtımının yeterince yapılamadığını belirterek, bundan sonra geleneksel olarak her sene Temmuz ayında ’Şebin Ceviz Festivali’ adında bir festival düzenleyeceklerini söyledi.


Şebinkarahisar yöresinde asırlardan bu yana Şebin Cevizi üretiminin yapıldığını kaydeden Lütfullah Akdoğan, "Şebin Cevizi ince kabuklu, yağlı, beyaz ve lezzetli tadıyla bir şifa kaynağı ve dünyanın en kaliteli cevizi durumundadır. İçerdiği bu özellikler bakımından da Şebin Cevizi başta baklava sektörü olmak üzere gıda sanayiinin değişik alanlarında faaliyet gösteren firmalar tarafından büyük rağbet görmektedir"dedi.

Dünya literatüründe kendi ismiyle yer alan Şebin Cevizi’nin tanıtımının yapılamadığını, bu amaçla her sene bir festival düzenleyeceklerini belirten Akdoğan, "Şebinkarahisar sanayi ve tarım açısından gelişememiş bir ilçe durumunda. Buna bağlı olarak ilçeden sürekli olarak dışarıya bir göç olgusu yaşanıyor. Yaşanan göçün önüne geçebilmek amacıyla ilçede yeni iş alanları oluşturmak ve halkın gelir düzeyinin arıtılması gerekiyor. Bu bağlamda, ilçe tarımının ve buna bağlı sanayisinin geliştirilmesi için büyük önem arz eden Şebin Cevizi’nin tanıtılması çalışmalarını başlattık. Her yıl 1-7 Temmuz tarihleri arasında cevizimizin tanıtımı amacıyla ’Şebin Ceviz Festivali’ düzenleyeceğiz. Değişik etkinliklerle Şebin Cevizi’ni bütün dünyaya tanıtacağız" diye konuştu.

Ceviz ağaçlarının büyük kısmının 1977-1990 yılları arasında kereste sektöründe kullanılmak için yok edildiğini de hatırlatan Akdoğan, son 15 yıldır yapılan çalışmalar sonucu yörede kapama bahçe miktarında artış yaşandığını ifade etti.

Şebinkarahisar yöresinde bol miktarda yetiştirilen Şebin Cevizi birçok hastalık açısından çok önemli bir şifa kaynağı durumunda bulunuyor. Kandaki zararlı kolesterolün birikmesini önleyen ve yüksek kolesterolü düşüren Şebin Cevizi bol miktarda C, B1, B2, A ve E vitaminleri içeriyor. Mide, bağırsak, sinir sistemi bozuklukları, damar tıkanıklarını, şeker hastalığı, böbrek ve deri rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa iyi gelen Şebin Cevizi’nin sadece meyvesi değil, kabukları ve yaprakları da birçok hastalık için tedavi edici olarak kullanılıyor. Şebin Cevizi bundan başka beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını da ihtiva ederek, insan sağlığı açısından ideal bir meyve olma özelliğini taşıyor.

Şebinkarahisar
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 12:24:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kemal Ezber IP: 88.233.35.xxx Tarih : 9.06.2006 17:50:18
tanıtım yapan herkese tesekkur.bence de ceviz altın kadar degerli bir meyve ben iki yıldır cevizi arastırıyorum özellikle sebin cevizi bir numara ben de yetistirmek istiyorum.aşılı bodur şebin ceviz fidesi arıyorum.ben Gümşhaneliyim bütn şebinkarahisarlı kardeşlere selam .