23
Mayıs
2024
Perşembe
ŞEBİNKARAHİSAR - GİRESUN
Belediye Sayfaları

Üniversitemize sahip çıkalım

15 gün boyunca sevdalı olduğum Şebinkarahisar’da kaldım. Şebinkarahisar halkı, esnafı ve üniversite öğrencileri ile konuştum.

Sevgili Şebinkarahisarlı hemşerilerim, hepinize Başkent’ten sevgi ve saygılarımı gönderiyorum. Geçikmiş bir yazı olarak nitelendirdiğim bu yazıyı sonunda sizlere kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyorum. İki hafta önce Şebinkarahisardaydım. İçimde bir heyecan bir mutluluk vardı. Aylar sonda toprak kokusunu özlediğim memleketime gitmiş ve oranın havasını almaya başlamıştım. Bu çok güzel bir heyecan, o büyük şehrin meydanına doğru yavaş yavaş yürümeye başladım. Sokaklar ıssız ve sessizdi. Tekışık Camisi’nin imamı sabah ezanını okumak üzere minareye çıkıyordu. 

Selamünaleyküm imam efendi

-         Aleykümselam oğlum

-         Nasılsın

-         Sağol, Ankara’dan mı geliyorsun?

-         Evet , neden kimsecikler yoktur?

-         Şebinkarahisar’da hayat yok git ekmek paranı büyükşehirde ara oğlum

-         Sağol imam efendi Allah kabül etsin, görüşürüz .

Tam imam efendinin yanından ayrılıyordum ki Ali Dayı ile Hasan Amca’yı gördüm. Ali Dayı’ya merhaba dedim ve hal hatır ettim. Ama bu sessiz şehir beni korkutmuştu. İl olma yolunda çalışmalar yapan, yüreklerinde vilayetlik umudu hiç sönmeyen bu şehrin insanları neredeydiler.

-         Hasan Amca: Mehmet oğlum hoş geldin, nerelerdesin sen, duydum ki Ankara’da okuyor musun? Gazeteci olacakmışsın. Çok sevindim. Babandan  memleket sorunları ile ilgili yazdığın yazılarını aldım. Çok beğendim.

-         Mehmet: Teşekkür ederim amca, bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Memleket sevdasından başka bir şey değil. Hasan Amca dertliye benziyorsun anlatmak istediklerin var herhalde gel sıcak sıcak hem çay içelim hem de konuşalım.

Hasan Amca anlatmaya başladı:

Bu memleketin sorunları çok , illik sorunu, yol sorunu, hastane sorunu, işsizlik sorunu, eğitim sorunu ve en önemlilerinden bir tanesi üniversitelilerin sorunu; ben senden şu konuda yazı yazmanı istiyorum. Burada bir yüksek okul kurulmuş bundan halkımız şikayetçi. Neymiş kültürümüz, örfümüz adetlerimiz bozuluyormuş. Ben bir şey ne duydum ne de gördüm.

Hasan Amca’nın derdi büyük ama anlattıkları maalesef doğru. Tamam Hasan Amca yazarım dedim ve araştırmaya başladım. Gerçekten sorun büyük sevgili Hemşerilerim

15 gün boyunca sevdalı olduğum Şebinkarahisar’da kaldım. Şebinkarahisar Halkı, Şebinkarahisar Esnafı, Şebinkarahisarlı Üniversite öğrencileri ile konuştum. Şebinkarahisarlı halkımızın bir bölümü bu öğrenciler bizim ahlakımızı bozuyor diyorlar. Üniversite bu ilçeye kötü şeyler getirdi gibi spekülasyonlar var. Buradan üniversite kaldırılmalı diye fısıldaşıyorlar. Bir bölümü üniversite ile birlikte şehirde olumlu gelişmelerin olduğunu belirtiyorlar. Peki üniversite öğrencilerin bu konudaki görüşleri neler; Şebinkarahisar  çok güzel bir şehir. Yalnız bir grub insanlar bizim üzerimize fazla geliyorlar. Neymiş top sakal bırakamazmışım, saçımı uzatamazmışım, kız arkadaşımla gezemezmişim, sorunlar bu ve benzeri. Sevgili hemşerilerim bunların hiçbiri Şebinkarahisar’ıma bir şeyler kayıp ettirmez. Şimdi söz sırası bende

Şebinkarahisar bir kültür şehridir. Bunu o güzel ilin çevresini gezdiğiniz zaman göreceksiniz. Fatihin otag kurduğu bir kent hiçbir zaman kültürünü kaybetmez. Buna ne siz sevgili hemşerilerim neden ben izin veririm. Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Üniversite bir şehrin kültürünü, örf ve adetlerini asla yok etmez. Üniversite o şehre çok şeyler kazandırır. Soruyorum sizlere sevgili hemşerilerim. Şimdiye kadar kaç taneniz çocuğunuzu yüksekokula gönderdiniz. Şimdi ne güzel gönderebiliyoruz. Çünkü yüksek okul ayağımıza geldi. Üniversitemize köstek olmak yerine ele ele verelim destek olalım. Destek olalım ki 1700 öğrenciye sahip olan yüksek okul 5 bin kişiye ulaşsın. Üniversite bir şehre çağdaşlık getirir. Bilgili düşünebilen insanların yetişmesine olanak sağlar.  Ben Şebinkarahisar’ın meydanına geldiğim zaman sadece Ali Dayı ve Hasan Amca’yı görmek istemiyorum. Meydana geldiğim zaman bir il havası görmek istiyorum. Boş bir şehir boş caddeler beni bunaltıyor sevgili hemşerilerim. Gelin el ele verelim üniversiteli gençlerimize ve YÜKSEKOKULUMUZA SAHİP ÇIKALIM…

Mehmet Özdemir
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 13:09:29
Güncelleme :3 Mart 2005 Perşembe 11:09:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?