23
Mayıs
2024
Perşembe
KÖSE - GÜMÜŞHANE

Şifa arayan ateş taşına koşuyor

Köse'ye bağlı Kabaktepe Köyü’nde yanan ateşten eliyle aldığı taşlarla dualar okuyan Seydi Seven, ziyaretçi akınına uğruyor.

Çağrılan Baba’nın torunu 65 yaşındaki Seydi Seven’in ziyaretçileri hiç eksik olmuyor. Türkiye’nin dört bir yanından şifa arayan hastalar, Seven’i ziyaret ediyor. Hastaların eline verdiği su dolu tasa ateşten eliyle çıkardığı taşları koyarak dua eden Seydi Seven, bu işi Allah rızası için yaptığını söyledi.

Köyde hanımıyla birlikte yalnız yaşayan ve çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Seven, ailedeki tüm erkeklerin bunu yapabileceğini belirterek, yalnız kızların evlendikten sonra bu yeteneklerini kaybettiklerini ileri sürdü.

Hangi dönemde yaşadığı kesin olarak bilinmeyen Çağrılan Baba, rivayete göre Erzurum’un Horasan İlçesi’nden ayrıldıktan sonra "Develerim nerede durursa orada yerleşeceğim" dedikten sonra Gümüşhane’nin Köse İlçesi’ne bağlı Kabaktepe Köyü’ne yerleşir.

Çağrılan Baba’nın ününü duyan dönemin padişahı, Çağrılan Baba’yı sarayına çağırır. Çağrılan Baba, padişahın yanına giderken eşinden köydeki Karataş’a su dökmesini ister. Padişahın fırına attırdığı Çağrılan Baba, bir hafta sonra fırından çıkarıldığında bıyığının bir kenarından ter, diğer kenarından ise buz damlar. Padişah bu durum karşısında çok etkilenir ve Çağrılan Baba’ya yaşadığı köyü verir.

Çağrılan Baba uzun yıllar bu köyde yaşar ve ölürken "Benden sonra gelenler taş tutsun, hastalara şifa olsun" der. O günden sonra aynı soydan gelen tüm erkekler ateş taşlarını tutar.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2005 Salı 12:51:33
Güncelleme :8 Mart 2006 Çarşamba 14:21:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?