17
Mayıs
2024
Cuma
KÖSE - GÜMÜŞHANE

Yağmur çiftçilerin yüzünü güldürdü

Mayıs ayından itibaren altı aydır yağmur almayan Gümüşhane ilinde son iki gündür gelen yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürdü. Köse'de geçimini tarımla sağlayan vatandaşlar, "Ekim ayında kurak toprağa yağmur yağar diye tohum attık. Ancak beklediğimiz yağışın geç de olsa gelişi yüzümüzü güldürdü" dedi.

Başta Kelkit, Köse ve Şiran İlçeleri olmak üzere arazisinin yüzde 30’a varan bölümü tarıma elverişli olan Gümüşhane’de altı aydır yaşanan kuraklığa rağmen Ekim ayında tohum ekimini yapmak zorunda olduklarını söyleyen çiftçiler, "Bu aydan sonra başlayan soğuk hava ve kar yağışı, toprağa tohum atmamıza büyük engel oluşturuyordu. Yağmur yağar diye kuru toprağa ekim yaptık. Zira kar yağışına kadar toprağa atılan tohumun yeşermesi gerekiyor. ’Ceket’ dediğimiz ve 5-8 santim uzunluğundaki ekinin bahar ayına kadar karın altında kalması hem ürünün bereketli hem de kaliteli olmasını sağlıyor. Çok şükür beklediğimiz yağmur geç de olsa geldi. Bu yağış tohumun yeşermesini sağlayacaktır" diye konuştu.

Gümüşhane’nin Köse, Kelkit ve Şiran İlçeleri’nde çiftçiler traktörlerle tohum ekerken Gümüşhane merkez ilçe ile Torul ve Kürtün İlçeleri’nde bu ekim karasabanla yapılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 11:21:30
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 12:56:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?