24
Mayıs
2024
Cuma
TORUL - GÜMÜŞHANE

Aydınlatma sistemi yenilendi

KARACA MAĞARASININ AYDINLATMA SİSTEMİ YENİLENDİ

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içerisinde bulunan Karaca Mağarası'nın aydınlatma sistemi yenilendi.

Her yıl 15 Kasım'da kapılarını kapatan ve 15 Nisan'da ziyaretçilere açılan mağaradaki aydınlatma sistemi, İl Özel İdaresi tarafından ısı yaymayan LED teknolojili sistemle değiştirildi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, her yıl onbinlerce insanın ziyaret ettiği mağaranın bakımı ve oluşumların yok olmaması için çabaladıklarını belirterek, 40 bin 450 TL harcama yaparak mağara içindeki aydınlatma sisteminin değiştirildiğini söyledi.

Karaca Mağarasının Gümüşhane turizminin lokomotifi ve gözbebeği olduğunu ifade eden Yalçın, mağaraya ulaşım sağlayan yolda, mağara içindeki yürüyüş platformu, kapalı devre kamera sistemi ve ses sisteminde her yıl düzenli bakım yaptıklarını anlattı. Dünyanın sayılı harikalarından biri olan mağaranın turizme açıldığı günden bugüne kadar ısı veren lambalarla aydınlatıldığını belirten Yalçın, şöyle konuştu: "Bu lambaların mağaradaki oluşumları bozduğu kanaatine varıldığından LED'li ısı vermeyen lambalarla

değiştirdik. Geçen yıl plan ve projelerini yapmıştık, bu yıl değişimi gerçekleştirdik. Mağaranın içindeki tüm lambalar LED'li lambalarla değiştirildi. Bazı yerlere mağaranın kendi öz dokusunu bozmadan, yürüme parkuru kenarlarındaki bazı yerlere renkli lamba koyduk. Türk ve dünya turizmine hayırlı olsun."

Öte yandan 15 Nisan tarihinde kapılarını açan Karaca Mağarasının giriş ücretleri bu yıl değişmedi. Mağarayı ziyaret etmek isteyen turistler geçen yıl olduğu gibi öğrenci için 2,50 TL, sivil için 6,00 TL ödeyerek mağarayı gezebiliyor. Mağara bu yıl kapılarını açtığı 15 Nisan tarihinden bugüne kadar yaklaşık 6 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

KARACA MAĞARASI

Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içerisinde bulunan Karaca Mağarası şehir merkezine 17 kilometre mesafede, denizden 1550 metre yükseklikte yer alıyor. Gümüşhane Trabzon karayolunun 12. kilometresinde ayrılarak Krom deresi, Cehennem Vadisi Kanyonu, İmara Manastırı yolu istikametinde ilerledikten sonra ulaşılıyor. Geçen yıllarda güzergahı değiştirilen, genişletilen ve asfalt yapılan yolla mağaraya ulaşım daha rahat bir şekilde gerçekleşiyor. Mağaranın bulunduğu yerde kır kahvesi, dinlenme

tesisleri gibi ziyaretçilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacakları tesisler bulunuyor. 1500 metrekare kapalı alana sahip mağaranın girişi ile en uç noktası arasındaki mesafe 105 metre. Yatay yönde gelişme göstermiş ve yaklaşık elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelen mağarada salonlardan ikisi, çatlak kısımlardan sızan suların oluşturduğu damlataşları ile ikiye bölünmüş ve böylece salon sayısı altıya çıkmıştır. Damlataşı oluşumları bakımından hem çok zengin hem de damlataşı

oluşumları çeşitli renk ve şekilleri arz eden Karaca Mağarası içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve traverten basamakları gibi şekiller var.

KARACA MAĞARASININ AYDINLATMA SİSTEMİ YENİLENDİ
KARACA MAĞARASININ AYDINLATMA SİSTEMİ YENİLENDİ
KARACA MAĞARASININ AYDINLATMA SİSTEMİ YENİLENDİ
KARACA MAĞARASININ AYDINLATMA SİSTEMİ YENİLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2010 Cuma 17:15:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?