22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAFRANBOLU - KARABÜK

'120' adlı film Safranbolu'da çekiliyor

Karabük'ün tarihi ilçesi Safranbolu bu kez Kurtuluş Savaşında askerlerin donarak şehit olduğu Sarıkamış harekatı öncesinde Van'da yaşanmış bir olayın konu edildiği filmin çekimlerine ev sahipliği yapıyor.

Filmin çekimlerine Safranbolu ilçesinde devam edilirken, yönetmen Özhan Eren filmde, Van'dan yola çıkan ve yaşları 12 ile 17 arasında değişen 120 gencin hikayesinin anlatıldığını söyledi. "120" isimli filmin yönetmeni Özhan Eren, "Filmde yüzlerce figüran rol alıyor. Ayrıca 100'e yakın çocuk oyuncu bulunuyor. Filmin çekimlerini Aralık ayı sonlarına doğru tamamlamayı hedefliyoruz. Filmin galasını da Safranbolu'da yapmayı düşünüyoruz. Filmi 2008'in Şubat ayına yetiştirmek istiyoruz" dedi.

Filmin Sarıkamış destanını anlatladığını dile getiren Eren, "Filmde Sarıkamış harekatının başladığı günlerde Van'da geçen yaşanmış bir olayı anlatıyoruz. Hikaye Van'da geçtiğinden, Van halkı bize kızacak ama filmi kültürel ve mimari özelliğini koruyan Safranbolu'da çekmeye karar verdik. Vanlılar kentlerini koruyamamışlar. Gönül isterdi ki filmin tamamını Van'da çekelim. Ama maalesef bugün itibariyle bu kentimizde film çekecek bir sokak dahi kalmamış. Van bizim önemli şehirlerimizden biridir. Keşke o tarihten az da olsa günümüze daha çok kalıntı kalsaydı" şeklinde konuştu.

Yönetmen Eren, filmin ana temasının 1914-1915 yıllarındaki Van'ın durumunu anlattığını kaydederek, "Tarihi bir film çektiğimiz için yaşanan olayları, bulduğumuz belgelerin ışığında perdeye aktarmaya çalışıyoruz. Aslında biz o günlerdeki Vanlı çocukların büyük fedakarlık gerektiren yolculuğa çıkmadan önceki hallerini ve yaşadıklarını göstermek istiyoruz. 12-17 yaşındaki 120 isimsiz kahraman, Sarıkamış'ta karlı dağları sırtlarında cephanelerle günlerce yürüyerek aşıyor ve emanetleri yerlerine teslim ediyorlar. Ancak dönüşte aniden bastıran tipide, 120 kahramandan 98'i donarak şehit oluyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 13:28:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?