19
Mayıs
2024
Pazar
SAFRANBOLU - KARABÜK

El sanatlarının yaşatılması projesi

Tarihi Safranbolu ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları için geleneksel el sanatlarının yaşatılması projesi hazırlanıyor. 

Karabük Valisi Can Direkçi Safranbolu'da kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatılması, bunlara yönelik kurslar açılarak halk arasında bu sanatların yaygınlaştırılması ve iş kollarının ortaya çıkarılması amacıyla geleneksel el sanatlarının yaşatılması projesi hazırlandığını söyledi. Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Vali Direkçi, "Safranbolu Dünya Kültür Miras Listesine giren marka bir kent. Dünya Kültür Miras listesine girerken de UNESCO'nun tespitleri arasında sadece somut olarak gördüğümüz konaklarımızla değil bu konaklarımız içerisindeki yaşam tarzını da göz önünde bulundurarak bu paye verilmiştir. Dolayısıyla bu yaşam içerisinde bizim ev içerisindeki gündelik yaşamımızın dışında bu dönemde özellikle el sanatlarını ticarete dönük çabaların da o el ürünlerinin pazarlanmasından üretime kadar geçen sürecin de çok önemli rol oynadığını biliyoruz. Bunun bugünlere taşınması lazım" dedi. Özellikle yemenicilik, semercilik, kalaycılık gibi bir takım el sanatlarının son ustalar tarafından yaşatıldığına dikkat çeken Vali Can Direkçi sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu sanatların kayba doğru gittiğini görüyoruz. Bunun nedeni de yeni neslin bu tür zanaatkarların kendi işlerinden gelerek bugünlere kadar getirmiş oldukları, yaşları 60 ile 80 arasında değişen ustalarımızın sürdürmeye çalıştıkları bir işe ilgi göstermemesi. Birkaç defa deneme gerçekleştirildi, Kaymakamlık aracılığıyla, Halk Eğitim aracılığıyla. Ama çok da başarılı olduğu söylenemez. Çünkü yeterli ilgi görmedi. Önümüzdeki dönemde bizler Kültür Miras Listesine girdiğimiz bu önemli kentin yaşam tarzının UNESCO tarafından dünya tarafından sorgulandığında Allah korusun, Allah gecinden versin bu ustalarımızı da kaybedersek elimizde hiçbir şey kalmayacak. O halde çok stratejik kararlarla bu sanatkarlarımızın sayısını artırmamız lazım. Gerek Üniversitemiz, gerek Meslek Yüksek Okulumuzun desteği ile gerek Halk Eğitim, Milli Eğitim Müdürlüğü ve özendirici bir takım tedbirleri de ortaya koyarak bu desteklerle birlikte kaynaştırıp bu ustalarımızın sayısını artırmamız lazım. Bununla ilgili çalışma yapacağız. Özellikle Sosyal yardım alan insanlarımızın bu sosyal yardım kapsamında değerlendirmeleri esnasında onları sanatkarlara yönlendirip, ordan bir belge almalarını, ordan bir ustalık belgesi almalarına da gayret edeceğiz. Böyle bir mecburiyeti de belki ortaya koyacağız. İnşallah unutulmaz. Bunları yaşatmamız lazım. Hiçbir şey olmasın, hasta olmasınlar diye dua ediyoruz büyüklerimize. Sanatkarların yaşamlarını devam ettirmeleri konusunda da yardımcı olmaya çalışıyoruz ama nereye kadar mutlaka arkadan yeni nesil gelmesi lazım."

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 08:48:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serkan c IP: 88.247.55.xxx Tarih : 13.11.2009 10:17:05

çok güzel