29
Mayıs
2024
Çarşamba
SAFRANBOLU - KARABÜK

Konuşan kütüphane

Karabük'ün, Safranbolu ilçesinde, görme engellilerin konuşan bilgisayar ve kabartma monitör aracılığıyla kitaplardan faydalanabilmesini sağlayan sesli kütüphane, Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız tarafından hizmete açıldı. 

Fındıklı Rotaract Kulübü tarafından ilçe Halk Kütüphanesi bünyesine bağışlanan sesli kütüphanenin açılışı nedeniyle tören düzenlendi. Törene Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, Fındıklı Rotaract Kulübü Temsilcisi Berca Betül, Eczacı Hikmet Şeyhoğlu ve davetliler katıldı. Karabük Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, Fındıklı Rotaract Kulübü tarafından bağışlanan kütüphanenin engelli öğrenciler için büyük önem taşıdığını söyledi.
 
Kansız, "Engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak görevimizdir. Bizler onların hayatını bir nebze olsun kolaylaştırabildiysek, kendimizi mutlu hissedeceğiz" dedi. Fındıklı Rotaract Kulübü Temsilcisi Berca Betül, kulüp olarak yaklaşık yüzde 75' i gazete okuyamayan, ancak yüzde 5-6'sı bilgisayar kullanabilen gençleri, okumaya ve teknolojiyi kullanmaya özendirmek hedeflerinin en başında yer almakta olduğunu kaydetti. Betül, "Özellikle sosyo-ekonomik yönden geri kalmış yöre ve kentlerimize kitaplık- kütüphane kurulması, kitap ve yayın desteği verilmesi, bilgisayar sağlanması ve kursu, mutluluk verecek projelerimiz kapsamındadır. Rotary'nin topluma hizmet için yaptığı en değerli faaliyetlerden biri de Rotaract programıdır. Program çerçevesinde bir çok il ve ilçe kütüphanelerine katkı sağladık. Memleketim olan Safranbolu'ya hizmet etmek benim için ayrı bir mutluluk kaynağı olmuştur. Hediye ettiğimiz konuşan bilgisayar, kabartma monitör, braille printer kabartma yazı makinesi, scanner, okuma makinesi ve ses kayıt bulunuyor.
 
Engelli vatandaşlar, sesli kütüphaneden konuşan bilgisayarlar vasıtasıyla internet hizmeti, seslendirilmiş 281 kitabın CD kopyasını alabiliyor. Ayrıca engelli vatandaşlar, istedikleri eserleri seslendirip CD´ye aktarabiliyor. Tüm bu işlemler için kullanıcılardan ücret alınmıyor" dedi. 

İlçe halk Kütüphanesi Müdürü Kamil Şen, diğer kitaplarında yer alması için vatandaşlardan boş vakitlerinde kütüphaneye gelerek görme engelliler için kitap okumalarını istedi.

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 17:50:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?