25
Mayıs
2024
Cumartesi
SAFRANBOLU - KARABÜK

'Mucize bitki' çiçek açtı

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen safran bitkisini toplamaya başlayan üreticilerin, 10 kilogram ürün elde etmesi bekleniyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ağustos ayının ikinci yarısında dikimi yapılan ve çok sayıda kullanım alanıyla “mucize bitki” olarak nitelendirilen safran, başlatılan projelerle 29 dönüme yükseltilen alanlarda 33 çiftçi tarafından üretiliyor.
Kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanım alanı bulunan bitkinin gramı 10-15 lira civarında satılıyor.

Ekim-kasım ayları arasında mor renkli ve hoş kokulu çiçekleri açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran bitkisi, sabah erken saatlerde güneş tam doğmadan önce toplanıyor.

Safranbolu Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, safran üretimini destekleyerek yapılan çalışmalar neticesinde üretiminde önemli artış sağladıklarını söyledi.

Safran bitkisinin bakımının çok zor olduğunu anlatan Ayvalık, şöyle konuştu:
“İlçemizde, kaymakamlık ve müdürlüğümüzün gayretleri ile çiftçilerimiz desteklenmektedir. Safran çok önemli bitkidir. Önemli olduğu kadar bakımı ve yetiştirilmesi de zordur. Bu işi yapan ilçemizde 33 çiftçimiz mevcut. 29 dönümden yılda 10 kilogram safran çiçeği toplanıyor. 80 bin safran çiçeği yarım kilogram geliyor. Ürünler, genellikle iç pazarda değerlendiriliyor. Safranın gramı 10-15 liradan alıcı buluyor. Gelecek yıl yeni alanların üretime açılması için çalışmalarımız devam ediyor. Pazar sıkıntısı olmayan safran üretiminde hedefimiz 10 kilogramın üzerine çıkmaktır.”
 

AA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2009 Pazar 14:32:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?