20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAFRANBOLU - KARABÜK

Nüfusun 10 katı turist ağırlıyoruz

Karabük'ün Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, 3 bin yıllık geçmişe sahip tarihi kentin nüfusunun 10 katı kadar turist ağırladıklarını söyledi.
Safranbolu'nun ülkede 3 bin yıllık tarihi dokusunu bozulmadan bu güne taşıma özelliği gösteren ender kentlerden biri olduğunu söyleyen Başkan Cebeci, "Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakların eşsiz güzelliğini keşfetmek isteyenler, özellikle Safranbolu'ya yoğun ilgi gösteriyorlar. Arnavut taşlı yolları, tarihi ahşap evleri ve mimari yapısıyla insanlara adeta zamanda yolculuk yaptıran Safranbolu, Türk kent kültürünün yaşayan önemli yapı taşlarından birini oluşturuyor.


Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Pontlar, Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve en çok da Osmanlılardan aldığı tarihi dokusunu günümüze bozulmadan taşıyabildiğini" kaydetti.


Yaklaşık 38 bin nüfuslu Korumanın Başkenti, Kendini Koruyan Kent ve Açık Hava Müzesi gibi unvanlara sahip Safranbolu'da yılda 300 binin üzerinde yerli ve yabancı turisti ağırladıklarına belirten Nihat Cebeci, "Safranbolu'nun UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu), Dünya Mirası (WH), Dünya Miras Şehirleri (OWHC), Tarihi Kentler Birliği (TKB) ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) gibi kuruluşların hem yönetimlerinde hem de üyesi olarak bulunduğunu hatırlatan Cebeci, "Yaklaşık 38 bin nüfuslu Korumanın Başkenti, Kendini Koruyan Kent ve Açık Hava Müzesi gibi unvanlara sahip Safranbolu'da yılda 300 binin üzerinde yerli ve yabancı turisti ağırlıyoruz. Bu şunu gösteriyor; burası herhangi bir şehir değil, biz de herhangi bir şehirde belediye başkanlığı yapmıyoruz. Bizim dünyaya karşı sorumluluklarımız var, bu nedenle çalışmalarımızda buna özen gösteriyoruz. Son zamanlarda 7 kıtadan 218 dünya mirası şehir, bizim denizi olmadan nasıl oluyor da nüfusunun 10 katı turisti ağırladığımızı araştırma konusu yaptılar. Bu toplantılarda bize ilk yöneltilen soru bu oluyor. Aslında cevabını Safranbolu'ya gelenler anında görüyor.

Biz bu seviyeye kolay gelmedik. Ülkemizdeki bazı şehirler gibi 1 yılda 500 evi yeniden yaparak tarihe saygısızlık etmedik. Bizim evlerimiz yıllardır yaşayarak korunuyor, o eski ahşabın o muhteşem kokusunu, konakların birbirine olan saygısını, komşuluk hakkını başka yerde bulamazsınız. İnsanlarımız artık deniz turizminden çok kültür turizmini seçmeye başladılar.

Safranbolu ise bu kültür zenginliği ile vazgeçilmez turizm merkezi halindedir. İlçemize sadece yerli değil, başta Japonlar olmak üzere Alman, Amerika, Fransa gibi Avrupa ve Afrika ile Ortadoğu ülkelerinin yabancı turistleri de yoğun olarak gelmektedir. Bu ilçede zaman kavramı yok, zaman duruyor. 3 bin yıldır tarihi dokusunu günümüze bozulmadan taşıyabilen ilçemizde insan, adeta zaman yolculuğu yapıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2008 Cumartesi 19:35:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?