22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAFRANBOLU - KARABÜK

Safranbolu'ya yerli turist akını

Karabük’ün tarihi ilçesi Safranbolu, bayram nedeniyle yerli turistlerin akınına uğradı.

Özellikle İstanbullular’ı ağırlayan Safranbolu’da yer bulamayanlar ise geri dönmek zorunda kaldı.

Tarihi evleri ile ünlü Safranbolu İlçesi’ndeki bin 74 yatak kapasiteli 8 otel, 22 konak ve 25 ev pansiyonu, bayram tatili nedeniyle tamamen doldu. Bayram öncesi İstanbul’da yaşanan bombalı saldırıların ardından huzurlu ve sakin bir tatil geçirmek isteyen binlerce İstanbullu Safranbolu’ya akın etti. Yazdan kalma günlerin yaşandığı ilçede işletmecilerin yüzü turist akını ile güldü. Konak işletmecisi Özlem Urgancıoğlu, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden gelen insanların kent gürültüsünden ve stresli yaşamdan biraz olsun uzaklaşmak amacıyla ilçeye tatile geldiklerini ifade etti.

12 AY TURİZMİN YAŞANDIĞI KENT "SAFRANBOLU"

Yılın 12 ayı turizmin canlı olduğu Safranbolu, sadece yazın değil, kış aylarında da turistler tarafından tercih ediliyor. 3 bin yıllık tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Safranbolu’da yerleşim düzeni ve yol-sokak-meydan yapısı gibi fonksiyonel özelliklerinin yanı sıra estetik unsurlardan da hiçbir şekilde vazgeçilmemiş tarihi evler, en fazla Japonya’dan gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Safranbolu evlerinin boyutunu ve biçimini büyük aile yapısı, yağışlı iklim, kültürel ve maddi zenginlik olmak üzere üç unsur belirliyor. Bahçe içinde, çoğunlukla 3 katlı, 6-8 odalı tasarlanmış büyük konaklarda, doğa ile insan ilişkileri son derece dengeli yer alıyor. Evlerin, dükkanların, camilerin han ve hamamların cephelerindeki kuş evleri ise "sevgi ve merhamet" sembolü niteliğini taşıyor.

YILDA 100 BİN TURİST

İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü yetkilileri, her ay birçok ziyaretçinin geldiği ilçede, yılda yaklaşık 100 bin turistin konakladığını belirterek, "Safranbolu, tarihi evleri ile kanyonları ve mağaralarıyla da turizmin çeşitlendirdiği ender bölgelerden biridir. İslami yapılara ve anıt eserlere dönük evlerin, hangisinden bakılırsa bakılsın manzaralarının kapanmaması bunların önemli bir kültür birikiminin ve ustalığının ürünü olduğunu göstermektedir. Dünya Miras Kentleri Listesi’nde yer alan ilçemizde turizmi çeşitlendirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık bir ay sonra Bulak Mencilis Mağarası’nın da 350 metrelik bölümünü açarak turizme kazandıracağız. Yöremize Japonya, Güney Kore, İsviçre, Hollanda, Almanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerden turist gelmektedir. Otel ve pansiyon ile evlerini kiralayanlarla birlikte yaklaşık yatak kapasitemiz bin 74’tür" diye konuştu.

YASİN ERDEM-KARABÜK (İHA)
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2003 Perşembe 13:57:35
Güncelleme :18 Ocak 2004 Pazar 16:14:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?