18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAFRANBOLU - KARABÜK

Safranın çiçek açmasına 3 hafta kaldı

Safranbolu’ya ismini veren safran bitkisi, üç hafta sonra çiçek açmaya başlayacak. Mevsim olarak Ekim’in 15’i ile Kasım’ın 15’i arasında çiçek açarak ürün veren safran bitkisi, "Dünya Miras Kenti ve Yaşayan Tarih" olarak bilinen Safranbolu’nun tanıtımına katkı sağlıyor. 100 yıl önce Safranbolu’nun 40 köyünde yetiştirilen safran bitkisini, bugün ise sadece Davutobası Köyü’nde bir aile üretiyor. Altın fiyatıyla eşdeğer olan safran bitkisi boya, kimya teknolojisinde, ilaç sanayinde kullanılıyor.

Latince adı "Crocus Sativus" olan safran, sonbaharda yaprak sürerek mor çiçek açan soğanlı bir bitki. Ağustos-Eylül aylarında ekilen safran, her yıl 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında hasat ediliyor. Bir gram safran için 150 tepecik elde etmek gerekiyor ve bir safran çiçeğinde 3 tepecik mevcut. Safran, Ekim ayında ilk çiçeğini, Perşembeyi Cumaya bağlayan gecenin sabahında açtığı için halk tarafından mübarek bir çiçek olarak da kabul ediliyor. Ağırlığının yüz bin katı suyu sarıya boyayabiliyor.

Türkiye’de sadece Safranbolu’da yetiştirilen safran bitkisi dünyada ise İran, Azerbaycan, Hindistan, Pakistan, Çin, Yeni Zelanda, Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, Fas, Mısır ve İsrail’de üretiliyor. Bol yağışlı ve güneşsiz iklimi seven safran bitkisinin en kalitesi ise Türkiye’de yetişiyor.

KARABÜK (İHA) -
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2004 Perşembe 18:30:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
binnur yaman & esra dağdelen IP: 212.175.112.xxx Tarih : 8.06.2006 12:00:11
biz davutpaşalisesi öğrencisiyiz.safran çıçeğı ıle ılgilı bır proje hazırlamaktayız.haberınızı okuduk.biz safran çiçeğini Turkıye ye tanıtmak ve yaygınlastırmak istıyoruz.cevabınızı beklıyoruzz...Teşekkürlerr