18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAFRANBOLU - KARABÜK

Safranlı yemekler projesi

Safranbolu'da üretilen dünyanın en pahalı bitkisi safranın yemeklerde kullanılmasını yaygınlaştırmak amacıyla bin adet basılan kitabın dağıtımı yapıldı.

Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, dünyada ender üretilen ve kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliğindeki safran bitkisinin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak için Prof. Dr. İbrahim Gümüşsuyu’na "Safran ve Safranlı Yemek Tarifleri" adında kitap hazırlattıklarını söyledi.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Safranbolu’da yaklaşık 30 ton ürün alınan safran bitkisinin günümüzde ise 10 dönümlük arazide ekili bulunduğunu belirten Cebeci, "Safran’ın ülkemizde kullanım alanı günümüzde yok denecek kadar azaldı. Yılda 6 kilogram civarında ürettiğimiz bitkiye ne yazık ki talep yok. Gramı 10 YTL’den satılan safran, yurtdışında üretilen kalitesiz ve ucuz bitkilerle bile rekabet edemiyor. Ancak, bu ürünü yaşatmak istiyoruz. Hazırlattığımız Safran ve Safranlı Yemek Tarifleri kitabını hayırsever bir vatandaşın desteğiyle bin adet bastırdık. Kısa sürede de oteller, turizm acenteleri ve büyük restoranlara dağıtımını gerçekleştirdik" dedi.

Safran bitkisiyle yapılabilecek 29 çeşit yemek belirlediklerini anlatan Nihat Cebeci, "Bitki, yemeklere hoş tat ve koku veriyor. Yemeklerde safranın kullanımını yaygınlaştırarak pazar oluşturmayı hedefliyoruz. Böylece, üretimde de artış olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 11:24:44
Güncelleme :10 Nisan 2005 Pazar 15:58:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?