16
Mayıs
2024
Perşembe
SAFRANBOLU - KARABÜK

Safronbolu'da deprem konferansı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, depreme karşı binaların dayanıklılığı, tarihi yapıların depremden etkilenmemesini amaçlayan konferans düzenlendi.


"Depreme Karşı Mukavemiyet güçlendirilmesi" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Gürbüz, okul olarak yaptıkları sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlikleri vurgulama gayreti içinde olduklarını söyledi. Hayata geçirilen birçok etkinlikle okullarının kendisini topluma kazandırdığını, düzenlenen konferanslar zincirinin ise çağdaş bilimler projesini kapsadığını ifade eden Gürbüz, ''Bugün ele alınacak konu, Kurban Bayramı arifesinde Bala'da yaşanan depremle bağdaşmaktadır. Depremde oluşacak hasarı onarma ve güçlendirme çalışmaları ile binaların mukavemiyet kazandırılmasına yönelik sağlıklı bir ortamda ve yapıda yaşamanın çaresi de gündem konusunu oluşturuyor'' diye konuştu.

Öğretim Görevlisi İnşaat Yüksek Mühendisi Aylin Özodabaş da, deprem Türkiye'de çok kritik bir konumda olduğunu dile getirdi. Bölgelerinin deprem çizgisi üzerinde yer almasından dolayı gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Özodabaş, şöyle devam etti:
''Bu konuda güçlendirme ile ilgili neler yapılabilir bunu ele alıyoruz. Binaların yapımında, kolonlarda ve duvar yüzeylerinde içerisinde, çelik liflerin taşındığı karbon içerikli özel duvar yüzey malzemelerinin kullanılması gerekiyor. Çünkü bu malzemeler, olası bir depremde duvarların yıkılmasını, kolanların kırılarak çökmesini engellemektedir. Avrupa'nın birçok ülkesinde bu yöntem kullanılırken, ülkemizde henüz bu tür çalışma yapılmamaktadır.''

iha
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 21:33:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?