30
Mayıs
2024
Perşembe
SAFRANBOLU - KARABÜK

Turistin yüzde 85'i yerli

Safranbolu Kaymakamı İzzettin Küçük, Karadeniz'in, çevre ülkelerle ilişkilerinin artmasıyla gelişeceğini belirtti.

4. Karadeniz Kurultayı'nın ikinci gününde ''Karabük Turizminin Sorunları ve Çözüm önerileri'' başlıklı panel düzenlendi.

İzzettin Küçük, açılışta yaptığı konuşmada, bölgesel kalkınmanın önemine değinerek, Karadeniz'in, çevre ülkelerle ilişkilerin arttırılmasıyla gelişeceğini söyledi. ''Karadeniz'de refah seviyesinin artması her şeyden önce bu ülkelerle ticaretin artmasıyla olur'' diyen Küçük, Safranbolu turizmi hakkında da bilgi verdi. Küçük, Safranbolu'ya gelen 400 bin turistin yüzde 85'inin yerli ziyaretçilerin oluşturduğunu bildirdi.

Ziyaretlerin genellikle günübirlik veya 2-3 günlük geziler şeklinde yapıldığını ifade eden Küçük, ''Bu sorunu tek başımıza aşamayız. Çevre illerle iş birliği yapmalıyız. Çünkü onlarda da aynı sorun var'' diye konuştu. Küçük, tur güzergahlarının iyi belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Safranbolu Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yard. Doç. Nuray Türker de Safranbolu'da turizmin 90'lı yıllarda başladığını ve hızla geliştiğini anlattı. 1990'larda 40 yatak kapasitesine sahip ilçede, bu sayının şu anda 1953'e ulaştığını belirten Türker, turizm alanında 43 konaklama tesisi ile 97 adet restoran ve kafe gibi işletmelerin olduğunu söyledi.

Safranbolu'da turistik aktivitelerin arttırılması gerektiğini belirten Türker, bölgenin kongre, kültür ve eko-turizm için uygun olduğunu dile getirdi. Türker, Safranbolu'nun tanınmasına rağmen pazarlama sorunu yaşadığını belirterek, ''Yöresel yemek yapan restoran sayısı az, işletmelerde kalite fiyat arasındaki doğru orantının arttırılması lazım. İlçe için turizm politikaları ve destinasyon yönetim planı oluşturulmalı'' dedi.

Turizm işletmecisi Erhan Hangün ise Karabük'teki tarihi eserlere sahip çıkılması, envanter çalışmalarının yapılması ve arkeoloji müzesi kurulması gerektiğini kaydetti.

Gelen turist akışının sadece bayram tatilleri ve hafta sonları ile sınırlı kalmaması gerektiğini ifade eden Hangün, bu nedenle işletmelerin bazen ''Günlük masraflarını bile çıkartamadıklarını'' anlattı.

Hangün ayrıca, bölgeye gelen bazı rehberlerin turistlere yanlış bilgiler verdiğinden yakındı.

Turizm işletmecisi Mehmet Baki Duvan da bölgesel turizm adına henüz emekleme döneminde olduklarını ifade etti.

İlçede turizm konusunda çeşitli sorunlar bulunduğunu ama bunların akılcı çözümlerle ve kente sahip çıkılarak aşılabileceğini dile getiren Duvan, Kültür ve Turizm Bakanlığının, Safranbolu'nun yurt dışındaki tanıtımında eksik olduğunu ileri sürdü.

Konuşmaların ardından, kurultaya yaptığı hizmetlerden dolayı Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek ile katılımcılara plaket verildi.

..
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 14:21:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?