5
Mayıs
2024
Pazar
KASTAMONU

6 senedir yapılamıyordu

400 yıllık olduğu tahmin edilen, Kastamonu'nun Ağlı İlçesi'nin Sinan Mahallesi'nde düzenlenen kayak yarışları devam ediyor.
Yaklaşık 6 senedir, hava şartları nedeniyle ertelenen yarışlar, Kastamonu'ya yağan yoğun kar sayesinde bu yıl gerçekleştirildi. Sabahın erken saatlerinde başlayan kayak yarışına, 7'den 70'e herkes katıldı. Erik ağacından özel olarak yapılan ve altı sakızla sertleştirilmiş kayakların saate 100 kilometre hız yaptığı söylendi. Köylüler, bu kayakların önceden dedelerinin dedeleri tarafından yük taşımak için yapıldığını, ancak daha sonra bu tür organizasyonlar düzenlendiğini söyledi.
Atalarına ihanet etmemek için bu geleneği hep sürdüreceklerini belirten köylüler, 400 yıldır 2 tepe arasında yapılan yarışların büyük çekişmeye sahne olduğunu kaydetti. Yarışmaya toplam 11 kayak katıldı. Bunlar arasında bulunan Cannıca, Fermansuz, Yanımalaklı, Cinibiz ve Hacıeset adlı kayakların en az 300 yıllık olduğu belirtildi.
Yarışma 2 tepe arasında gerçekleştirildi. 1. tepeden kayan yarışmacılar, 2. tepenin en yüksek noktasına ulaşabilmek için kıyasıya mücadele etti. 2. tepenin en yüksek noktasına Cannıca adlı kayağıyla ulaşan Fermansuz Kömürcü, 400 yıllık bu yarışmanın 1.'si olarak, Ağlı Belediye Başkanlığı'nın ödül olarak verdiği dananın sahibi oldu.
.
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2006 Pazartesi 00:27:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?