7
Mayıs
2024
Salı
KASTAMONU

75 yıl sonra gelen nüfus cüzdanı sevinci

Kastamonu’nun Yavuzselim Mahallesi, Karanlık Evliya Sokak’ta ikamet eden 75 yaşındaki Feride Kader, yaşamında ilk kez nüfus cüzdanına sahip oldu. Yaklaşık 2 yıl önce nüfus cüzdanı alabilmek için ilgili makamlara başvuruda bulunan Feride nine, ilerlemiş yaşına rağmen nüfus cüzdanını dün Kastamonu Nüfus Müdürlüğü’nden aldı.

İlgili makamların yıllar süren incelemeleri sonucunda, Feride ninenin soyadına belki de yaşam öyküsünü en iyi anlatan bir isim bulundu.

"Kader" soyadını alan ve 01.01.1930 yılında doğduğu şeklinde nüfus kayıtlarına geçen Feride nine, ilginç yaşam öyküsünü şöyle anlattı:

"Ben Araç İlçesi’nde doğmuşum. Daha bebekken babam askere gitmiş ve bir daha da dönmemiş. Annemi de pek hatırlamıyorum. Annem de ölünce beni halam yanına almış. Halamın yanında büyüdüm ve İhsangazi’nin İnciğez Köyü’ne gelin oldum. İlk eşim öldükten sonra bir başkasıyla evlendim. İkinci eşim de ölünce kimsesiz kaldım. İlk eşimden 2 oğlum oldu. Çocuklarımızı üzerimize kaydettirmek için nüfus cüzdanı çıkartmak istemiştik. Ancak, annem ve babam olmadığı için o dönemde bana nüfus cüzdanı verilemeyeceğini söylediler. Bunun üzerine eşim çocukları kumamın üzerine kaydettirdi. Bir daha da nüfus cüzdanı çıkarttırmak hiç aklıma gelmedi."

İkinci eşini de kaybettikten sonra, kimsesiz kaldığını ve şehir merkezine indiğini de belirten Feride Kader, 20 yıldır Yavuzselim Mahallesi Karanlık Evliya Sokak’ta oturduğunu ve fitre paralarıyla geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi.

Ev sahibinin kendisinden kira almadığını, yemeklerini ise Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden aldığını kaydeden Feride nine, yaşlılık maaşı almak için müracaat etmek istediğinde kendisinden nüfus cüzdanı sorulduğunu, bunun üzerine iki yıl önce nüfus cüzdanı alabilmek için müracaatta bulunduğunu ifade etti. Feride nine, kendisinin 75 yıl sonra nüfus cüzdanına kavuşabildiğini vurguladı.

Mahallesindeki komşularının yıllardır kendisine yardım ettiğini de söyleyen Feride Kader, komşularının çocuklarının da sevgilisi durumunda. Feride nineyi çok seven çocuklardan biri olan 6 yaşındaki Atakan Kurt, "nene" diye hitap ettiği yaşlı kadının yaşam öyküsünü adeta ezberlemiş. Feride Kader’in nüfus cüzdanına kavuşmasına sevindiğini belirten küçük Atakan, "Feride ninem yetim büyümüş. Ona halası bakmış. Annesi babası olmadığı içinde nüfus cüzdanı çıkartamamışlar. O çok fakir bir nine. Herkes yardım ediyor ve fitre veriyor. Allah razı olsun ev sahibi de kira almıyor kendisinden" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2005 Cuma 13:02:56
Güncelleme :7 Mayıs 2005 Cumartesi 18:36:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?