6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Anadolu'nun ilk lisesi 125 yaşında

ANADOLU'NUN İLK LİSESİ 125 YAŞINDA

Anadolu'da kurulan ilk lise, Türkiye'nin de ilk devlet lisesi olma unvanını elinde bulunduran Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, 125. yılını kutluyor.

1885 devlet-vatandaş işbirliği ile dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahmanpaşa tarafından yaptırılarak hizmete açılan bugüne kadar çok sayıda bürokrat, siyasetçi, bakan, öğretmen ve sporcu yetiştiren Abdurrahman Paşa Lisesi'nin 125. kuruluş yıldönümünde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Abdurrahmanpaşa Lisesi, aynı zamanda Hababam Sınıfı'nın yazıldığı okul olarak biliniyor. Hababam Sınıfı'nın yazarı Rıfat Ilgaz'ın 3 yıl eğitim gördüğü ve ünlü edebiyat eserenin büyük bir bölümünün yazıldığı biliniyor.

Kutlamalar kapsamında ilk olarak Türkiye'nin dört bir yanından okulun kuruluş yıldönümü kutlamak üzere Kastamonu'ya gelen yüzlerce mezun öğrenci okul bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Kortej yürüyüşüne vatandaşlarda alkışlarıyla destek verdi. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk konuldu. Okul mezunlarının hep birlikte okulun marşını seslendirdiği törende renkli görüntüler ortaya çıktı.

Abdurrahmanpaşa Lisesi'nde 33 yıl müdürlük görevini yaptıktan sonra yaş haddi dolayısıyla emekli olan ve okulun yine de onursal müdürlüğü görevini yürüten İsmail Dönmez, Türkiye'nin dört bir tarafından mezunların Kastamonu'ya gelerek 125. yıl etkinliklerine katılmasının çok sevinç verici bir durum olduğunu, bu vesile ile mezunlara gençlik yıllarını anımsattıklarını söyledi.

ANADOLU'NUN İLK LİSESİ 125 YAŞINDA
ANADOLU'NUN İLK LİSESİ 125 YAŞINDA
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2010 Cumartesi 17:51:01
Güncelleme :1 Mayıs 2010 Cumartesi 18:19:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?