7
Mayıs
2024
Salı
KASTAMONU

Anadolu'nun ilk lisesinde 120. gurur yılı

Türkiye’de kurulan 3., Anadolu’da kurulan ilk lise olma onurunu taşıyan Abdurrahmanpaşa Lisesi, kuruluşunun 120. yılını kutlama hazırlıklarına devam ediyor.

120. kuruluş yıldönümü etkinliklerine, Cuma günü akşam Kastamonu Ilgaz Mountain Resort’te düzenlenecek olan baloyla başlanacağını belirten APL Müdürü İsmail Dönmez, kutlamalara Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’nun da katılacağını söyledi.

Yaklaşık 3 aydan bu tarafa kutlamayla ilgili titiz bir çalışma başlattıklarını ifade eden Dönmez, "Bir eğitim kurumunda 120 yıllık süreç oldukça önemli bir zaman dilimidir. Hele bir de Türkiye’de açılan 3., Anadolu’da açılan ilk lise olma onurunu taşıyorsanız, bu çok daha büyük bir anlam ifade ediyor" dedi.

Böylesi anlamlı bir günde tüm mezun ve mensupları Kastamonu’da toplamayı, onları geçmişe gençlik, delikanlılık ve öğrencilik yıllarına götürmeyi düşündüklerini belirten İsmail Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okulumuz mezunu büyüklerimizin büyük bir bölümü bu vesileyle yıllar sonra birbirleriyle karşılaşacak, kucaklaşacak ve adeta zaman tünelinde yolculuk yapacaklardır. Kutlamayla ilgili oluşturmuş olduğumuz komitemiz çalışmalarını son aşamaya getirdi. 700’ün üzerinde il dışından mezunumuz gelecek. Merkez ve ilçelerimizdeki mezunlarımızla birlikte bin 500’ün üzerinde bir katılım bekliyoruz."

Mezun olduğu tarihi lisede 37 yıldır görev yapıyor olmanın mutluluğunu yaşayan Abdurrahmanpaşa Lisesi Müdürü İsmail Dönmez, bir soru üzerine, bu süreç içersinde mezun ettiği öğrencilerin sayısını hatırlayamadığını, ancak hemen hemen hepsinin ismi önüne geldiğinde hatırladığını söyledi.

1968 yılında APL’de beden eğitimi öğretmeni olarak göreve başladığını, 1976 yılında ise müdürlüğe atandığını belirten Dönmez, "Bir okulun hem öğrencisi, hem öğretmeni hem de idaresi olarak görev yapmak benim için büyük mutluluk. Bu mutluluğu yaşıyorum ancak ifade etmekte yeterli kelimeler bulamıyorum" dedi.

Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin Anadolu’da ilk lise olma gururunu göstermiş olduğu başarılarla da pekiştirdiğini vurgulayan İsmail Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milli Mücadele yıllarında eli silah tutan büyüklerimiz, ülkenin kurtuluşu için cepheye gitmiş ve dönüşlerinde yanlarında hatıra olarak getirmiş oldukları tüfeklerini okulumuz müzesine bağışlamışlardır. 1937 yılında okulumuz izcileri gösterdikleri başarıyla Ata’mızın huzuruna çıkmış ve onun takdirine mahzar olmuştur. 1982 yılında il ve okul olarak ÖSS’de Türkiye birinciliğimiz, yine bir çok sportif dallarda lisemizin tarihe geçen başarıları vardır. Milli Eğitim Bakanlığımız nezrinde de okulumuzun ayrı bir önemi vardır."

1980 yılı öncesinde kardeşin kardeşiyle kavga ettiği dönemlerde bile Abdurrahmanpaşa Lisesi’ne hiçbir aşırı akımın giremediğini, Türkiye’de bu yönde de nadir okullardan biri olduğunu ifade eden İsmail Dönmez, "Çatışmaların yaşandığı o günlerde hiçbir öğrencimizin velisi göz yaşı dökmemiştir. Tarihinden bu tarafa okulumuza hiçbir zararlı akım okulumuza girememiştir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 15:22:32
Güncelleme :28 Nisan 2005 Perşembe 11:57:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?