5
Mayıs
2024
Pazar
KASTAMONU

Atatürk yürüyüşü başladı

Kastamonu İnebolu arasında bu yıl altıncısı düzenlenen Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü başladı.

Kurtuluş Savaşı sırasında İnebolu Limanı’na gelen cephane ve silahların Anadolu’nun içlerinde düşmanla savaşan Kuva-yı Milliye’ye kağnı ve kadınların sırtlarında ulaştırılmasını simgeleyen Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü başladı. Kastamonu Valiliği tarafından organize edilen yürüyüş öncesi Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünde tören gerçekleştirildi.

Törene Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu Belediye Başkan Vekili Basri Yavuz, İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, Kastamonu Emniyet Müdürü Sami Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Şen ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda kişi katıldı. Milli Mücadele’nin kadın kahramanlarından Şerife Bacı’yı anmak için Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelerek Kastamonu’da buluşan 400 kişi, yaklaşık 105 kilometre yol kat edecekleri yürüyüşlerine başladı.

Yürüyüşe Kastamonu’dan katılan 70 yaşındaki Hayri Bülbül, duygulu anlar yaşadığını belirterek gözyaşlarına hakim olamadı. Türkiye’nin her yerinden insanların geldiğini fakat Kastamonu’dan yürüyüşe katılımın olmadığına dikkat çeken Bülbül, Kastamonu’nun en çok şehit veren illerin başında yer aldığını söyledi.

Gözyaşlarını tutamayan Bülbül, böyle ataların evlatları olmaktan son derece mutlu olduklarını vurguladı. Yürüyüşe İzmir’den ilk defa katıldığını belirten Tuncay Eryılmaz, yürüyüşün bazı kişileri rahatsız etmesinden dolayı son kez düzenleneceği bilgisini aldıklarını ifade ederek, son derece üzgün olduklarını ve her yıl yapılmasını istedi. Bunun üzerine Vali Erdoğan Bektaş ise, bu yolda yürümek isteyenler var olduğu sürece devam edeceğine dikkat çekerek, “Siz var olduğunuz sürece bu yürüyüş her yıl olacak. Bunu kimse engelleyemez” dedi.

Vali Bektaş, bu sözleri sonrası yürüyüşe katılanlardan büyük alkış aldı. Bektaş, daha sonra yürüyüş güzergahında birkaç defa daha görüşeceklerini belirterek vedalaştı. Ardından yürüyüşçüler marşlar eşliğinde yürümeye başladı. Vatandaşlarda, yürüyüşçülere alkışlarla eşlik etti.

Kastamonu İnebolu arasındaki 95 kilometrelik yolda gerçekleştirileceği belirtilen yürüyüşün 9 Haziran Cumartesi günü İnebolu’da tamamlanması planlanıyor.

ŞERİFE BACI KİMDİR

Milli Mücadele yıllarında, Ulu Önder Atatürk’ün “Gözüm cephede, kulağım İnebolu’da” sözleriyle önem kazanan İstiklal Yolu’nda, savaşan askerlere cephane ulaştırmak için insan üstü çaba sarf eden Şerife Bacı, sert geçen kış şartlarında üzerindeki giysiyi ve yorganını mermilerin üzerine örtmesiyle tarihe geçen bir halk kahramanı olarak biliniyor.

iha
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2012 Çarşamba 17:45:01
Güncelleme :6 Haziran 2012 Çarşamba 17:47:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?