5
Mayıs
2024
Pazar
KASTAMONU

Başbakan Kastamonu'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yoksullukla da yolsuzlukla da aynı ciddiyet ve kararlılıkla mücadele ettiklerini belirterek, hortumları kesince yeni kaynak arayışına gerek kalmadığını söyledi. Erdoğan, "Bağırıyorlar ya. Ortak çalışıyorlar, rahatsızlıkları ondan. Kusura bakmayın AK Parti'yi yıpratamazsınız" dedi. 

DSİ tarafından yapımı tamamlanan 15 tesis, bugün Kastamonu Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış için Ankara'dan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile birlikte helikopterle Kastamonu'ya gelen Erdoğan, alana inişinden önce yapımı tamamlanan Kastamonu Karadere barajı üzerinde helikopterle tur attı. Başbakan Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan helikopter Gazi Stadı'na indi. Erdoğan burada Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu ve DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu tarafından karşılandı. Erdoğan, Atatürk Spor Salonu'na girişi sırasında çevresini saran vatandaşlarla sohbet etti ve çocuklara oyuncak dağıttı. Erdoğan, salona girişinde coşkulu kalabalık tarafından tezahüratlarla karşılandı. 

15 tesisin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 4 bir yanında bugün açılışlar yapacaklarını belirterek merkez olarak Kastamonu'yu seçtiklerini ifade etti. Bu projelerin Türkiye'nin gücüne güç katacağını anlatan Erdoğan, 15 tesisle 35 bin hektardan fazla araziyi sulu tarım imkanına kavuşturduklarını söyledi. Açılan tesislerin toplam maliyetinin 500 milyon YTL olduğuna işaret eden Erdoğan, bu harcamayı Türk milletine hizmet için, Türkiye'nin imarı için yaptıklarını söyledi. Yıllar yılı Türk milletinin parasının har vurup harman savrulduğunu dile getiren Erdoğan, ortaya ne bir hizmetin çıktığını, ne de uzun vadeli sorunlara çare bulunduğunu anlattı. 10 yılda sadece yüzde 35'i tamamlanan Karadere Barajı'nın geri kalan yüzde 65'inin 2 yılda bitirildiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, diğer tesislerde de durumun böyle olduğunu belirtti. Erdoğan, "Bugüne kadar konuşanlar önce bunun hesabını versinler. Milletimizi nasıl aldattılar, nasıl oyaladılar bunun hesabını versinler önce. Bu sadece hizmetlerin gecikmesine neden olmadı. 5'e mal olacak şey 10'a mal oldu" diye konuştu. 

Bir zamanlar enflasyonun 3 haneli rakamlarda olduğuna işaret eden Erdoğan, ihaleyi alan müteahhidin rakamı 1'e 5'e, 1'e 10'a katladığını ve enflasyonun karşılığını haklı olarak aldığını anlattı. Maliyetlerin de giderek büyüdüğünü hatırlatan Erdoğan, artık bu dönemin geride kaldığını, ilan ettikleri zamanda tesisleri bitirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Erdoğan, "Çünkü bizim acelemiz var. Bizim işimiz var. Türkiye'yi muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarma hedefimiz var. Geçmişteki sefaletin, geri kalmışlığın nedenlerini başka yerde aramaya gerek yok. Bu tesislerin temelinin ne zaman atıldığına bakıldığında Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görürsünüz" şeklinde konuştu.

"DSİ'NİN PROJE SAYISI BİN 500'Ü AŞTI"
AK Parti iktidarı göreve başlamadan önce DSİ'nin proje sayısının bin 500'ü aştığını hatırlatan Erdoğan, yapılan hesaplamalarda bu projelerin bitiş süresinin ortalama 26 yıl olduğunun görüldüğünü hatırlattı. Son 4 yılda devletin vatandaşa verdiği zamanında yerine getirdiğine işaret eden Erdoğan, en büyük projelerin bile 26 yıl olan inşaat sürelerinin 14 yıla düşürüldüğünü, hedeflerinin bu projelerin süresini 6 yıla düşürmek olduğunu dile getirdi. Bütçeden yatırımlara ayrılan payın geçmişe göre daha sınırlı olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, birçok açık bulunduğunu, bunları kapatmak zorunda olduklarını söyledi. 

Bir yandan da istikrarlı şekilde kalkınmayı sürdürdüklerini belirten Erdoğan şöyle konuştu: "Fakat bereket var. Yolsuzluk hortumunu kestik. Onların 5'e, 10'a mal ettiklerini biz 1'e mal ediyoruz. Türkiye'de yıllarca hizmet üretilememesinin sebebi de parasızlık değildir. Bu hizmetler gönül işidir. Aşk ister, gönül ister." 2003 yılına kadar DSİ'nin bütçesinin 4 milyon Dolar olduğunu hatırlatan Erdoğan, 2003'ten sonra bütçeyi 2 milyon Dolar'a indirdik. Personel sayısını da yüzde 50 azalttıklarını dile getiren Erdoğan, "Ama bizim dönemimizde geçmişe kıyasla 11 kat daha fazla hizmet üretilmiştir. DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetini işbaşında olduğu 2002'de sadece 9 tesis tamamlanmıştır. Şimdi yüzde 50 daha az bir bütçeyle 2003-2006 arasında tamamlanan tesis sayısı, dikkat edin dudaklarınız uçuklamasın, 363'tür. 9 tesis nerede 363 tesis nerede. Bunun muhasebesini yapmayı milletimize bırakıyorum. 10 milyar YTL yatırımla dev yatırımlar ülkemize kazandırılmıştır. Biz yoksullukla da yolsuzlukla da aynı ciddiyet ve kararlılıkla mücadele ediyoruz. Siz hortumları keserseniz yeni kaynak aramanıza gerek kalmaz. Bağırıyorlar ya rahatsız olanlar. Ortak çalışıyorlar. Rahatsızlık ondan. 'Biz AK Parti'yi nasıl yıpratırız.' Kusura bakmayın yıpratamazsınız. Bu ülke, halkının refahını en üst seviyeye çıkartacak kaynaklara ve potansiyele sahiptir" değerlendirmesinde bulundu. 

2004 yılında DSİ'de etkin kaynak kullanımı sayesinde 3.5 milyar YTL'lik tarihin en yüksek tasarrufunun sağlandığını anlatan Erdoğan, bunun, 2 adet Atatürk Barajı değerinde bir tasarruf olduğunu belirtti. Bu kaynakların artık hortumcuların cebine akmadığını belirten Erdoğan, baraja, yola, okula, hastaneye, fabrikaya dönüştüğünü ifade etti. Erdoğan, milletin böylece kendi parasıyla neleri başarabileceğini gördü" diye konuştu.
Bir zamanlar enflasyonun 3 haneli rakamları gördüğünü belirtti.

EĞİTİMDE YAPILAN HAMLELER
Başbakan Erdoğan, eğitimde yapılan hamleleri de dile getirerek derslik sayısında ulaşılan son rakamı dün akşam aldığını belirtti. Erdoğan, 100 bin derslik sayısının aşıldığını açıklayarak hedeflerinin 30 kişilik sınıfların aşılmadığı bir Türkiye olduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında salonu dolduranlar sık sız 'Türkiye seninle gurur duyuyor' şeklinde tezahüratta bulundular. Konuşma sırasında bir grup ise 'Şeker-İş sizden kadro bekliyor' şeklinde bağırdı. DSİ Genel Müdürü Eroğlu, Karadede Barajı'nın, Kastamonu'nun en büyük yatırımlarından biri olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan'ın 2004 yılında bu barajın tamamlanması için talimat verdiğini hatırlatan Eroğlu, 1993 yılından 2003 yılına kadar 3'te 1'i tamamlanan barajın, geri kalan bölümünün 2 yıl içinde bitirildiğini vurguladı. Edirne'den Kars'a kadar 4 yılda 366 tesisi hizmete soktuklarını anlatan Eroğlu, bunun, DSİ'nin her 4 günde 1 tesis açtığı anlamına geldiğine işaret etti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu ise konuşmasında Karadere Barajı'nın, DSİ'nin Kastamonu'daki en büyük yatırımı olduğuna dikkat çekti. Bu barajın tamamlanmasıyla 6 bin 500 hektar alanın sulanacağını kaydeden Başesğioğlu, Kastamonuluların, Hükümet'in kendilerine yönelik bu ilgisini her zaman hayırla yadedeceğini belirtti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de konuşmasında Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'yi şantiyeye döndürmeye devam ettiklerini söyledi. Yoğun çalışmalarla Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltmaya çalıştıklarını anlatan Güler, 103 kilometrelik boru hattıyla Kastamonu'ya doğalgaz getireceklerini ve gelecek yıl Kastamonu'nun doğalgaza kavuşacağını ifade etti. Yenilenebilir Enerji Yasası ile 815 proje hazırladıklarını dile getiren Güler, bu projelerin toplam enerji karşılığının 13 bin megawatt olduğunu açıkladı. 26 projenin ihale edildiğini belirten Güler, bu projelerle 2 Atatürk Barajı karşılığı enerjinin kazanılmış olacağını bildirdi. Güler, Cumhuriyet tarihinde eşine rastlanmamış bir sudan elektrik üretme hamlesini başlattıklarını söyledi. 

Konuşmaların ardından açılış törenine geçildi. DSİ tarafından yapımı tamamlanan Kastamonu Karaderi Barajı, Eskişehir Aşağı Kuzfındık Barajı, Gaziantep Alleben Barajı, Tunceli Pertek Kacarlar Barajı ve Sulaması, Balıkesir Balya Ilıca Barajı ve Sulaması, Konya Derebucak Barajı, Adana Yüreğir Kılıçlı Barajı ve Sulaması, Çankırı Eldivan Sarayköy Barajı ve Sulaması, Siirt İçme Suyu İsale Hattı, Sivas İçme Suyu Arıtma Tesisi, Balıkesir Ovası Sağ Sahil Sulaması, Bitlis Ahlat Ovakıyla Sulaması, Konya Beyşehir Kıreli 1. Kademe Pompaj Sulaması, Amasya Geldingen Ovası Sulaması ve Karaman Ermenek Güneyyurt Sulaması projeleri hizmete açıldı. Tören sırasında Siirt, Sivas, Eskişehir, Balıkesir ve Kastamonu'daki tesislerden canlı bağlantı yapıldı. Başbakan Erdoğan, Güler ve Başesgioğlu ile birlikte butona basarak açılışları gerçekleştirdi. 

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2006 Pazar 10:16:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
alper yıldız IP: 85.99.36.xxx Tarih : 14.12.2006 14:44:58
Türkiyeyi 4 yıl içerisinde ne hale getirdiginizi bu mmilet gördü artık size hiç kimse güvenmiyor uyanın Sayın başbakan tayip bey uyanın artık devir adalet devri güven devri millet devri bunu da adı MHP dir.