7
Mayıs
2024
Salı
KASTAMONU

Çamkese'yle mekanik mücadele

KASTAMONU'DA ORMANLARI TEHDİT EDEN ÇAMKESE BÖCEKLERİNE KARŞI MEKANİK MÜCADELE

Kastamonu'da ormanlara ciddi boyutlarda zarar veren çamkese böcekleri ile biyolojik mücadelenin yanı sıra mekanik mücadele başlatıldı.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Bozkurt, İnebolu, Cide ve Çatalzeytin Orman İşletme Müdürlüklerinde özellikle çam ormanlarında görülen çamkese böceğinin neden olduğu zarara karşı kış mevsimi olmasına rağmen mekanik mücadele çalışmaları başlatıldı.

Karadeniz sahilinde yer alan Bozkurt, İnebolu, Cide ve Çatalzeytin Orman İşletme Müdürlüklerindeki çam ormanlarına çamkese böceğinin zarar verdiğini belirten Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, çamkese böceklerinin ağacın büyümesine ve gelişmesine engel olduğunu söyledi.

Bölge Müdürü Beşel, "Çamkese böcekleri sadece formu bozuk olan düşük rakımdaki çamlarda artım ve değer kaybına sebep olmaktadır. Böylece ağacın büyümesini engellemektedir. Bozkurt, İnebolu, Cide ve Çatalzeytin Orman İşletme Müdürlüklerinde mekanik mücadeleye başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalar sonbaharda başlamış olup özellikle sahil kesimlerdeki sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde devam etmesinden dolayı mücadeleler Ocak ayında da devam etmiş olup çalışmalar Mart ayı sonuna kadar devam edecektir" dedi.

Mücadele çalışmaları kapsamında ormanlarda kimyasal ilaç kullanmadıklarını vurgulayan Beşel, "Zararlıyı yok edelim derken doğaya faydalı başka bir canlıyı yok edebiliyorsunuz. Bunun için biyolojik ve mekanik mücadeleyi tercih ediyoruz. Bu çalışmalar yöre insanına aynı zamanda iş imkanı sağladığından bir gelir kaynağı haline gelmektedir. Çamkese böceği ile mekanik mücadelenin yanı sıra biyolojik mücadele de yapılmaktadır. Biyolojik mücadele için orman içlerine tesis edilen adacıklarda 'Phrix caudata' adı

verilen çamkese tırtıllarının yırtıcısı üretilerek sayısı çoğaltılmaktadır. Sayıları çoğaltılarak zararlı böcekle mücadele eden bu yırtıcıların üretilmesi için adacık yöntemi Bozkurt, İnebolu, Cide ve Çatalzeytin Orman İşletme Müdürlüklerinde uygulanmaktadır. Biyolojik mücadele ile çevreye zarar vermeden bu zararlıyla mücadele sağlanmaktadır" diye konuştu.

KASTAMONU'DA ORMANLARI TEHDİT EDEN ÇAMKESE BÖCEKLERİNE KARŞI MEKANİK MÜCADELE
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 17:27:01
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 17:44:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?