6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Cide'deki kum ocağına tepki

CİDE'DEKİ LOÇ BÖLGESİ'NE KURULMASI PLANLANAN KUM OCAĞINA TEPKİ

Kastamonu'nun Cide ilçesinde Loç Bölgesi'nde ÇED onayı verilen Hidro Elektrik Santral projesinden sonra yine aynı bölgede aynı firmaya kum-çakıl ocağı için izin verilmesi tepkilere neden oldu.

Cide Loç Bölgesi'nde Çamdibi Köyü sınırları içinde Devrekani Çayı yatağının üzerinde 56 bin metrekarelik bir alan için kum-çakıl ve ariyet ocağı ruhsatı verilmesinin İl Genel Meclisi gündemine gelmesi üzerine İl Genel Meclis üyesi üyesi Uğur Gürsoy, açıklamada bulundu. Gürsoy, "Oraya enerji isimli bu talebi gerçekleştiren firma, daha önce HES için ÇED raporu alırken, buraya kum-çakıl ocağı yapmayacağını bildirmiş ve böylece ÇED onayını almış. Çünkü kum çakıl ocağı yapacağını bildirse HES onayını

alamayacaktı. Burada HES ile Loç Bölgesi'ne büyük bir zarar verecek olan bu firma, bu kez de kum çakıl ocağı için başvuruda bulunuyor. İstenilen meblağ 56 bin metrekarelik bir alan. Bu bugüne kadar Kastamonu bölgesindeki en büyük kum çakıl ocağı olacak. Bu bölge bizim için çok önemli. 177 tür bitki tespit edilmiş bu bölgede. Bu bölgede daha önce HES gibi bir katliam yapılmış. İkinci bir katliamın olmaması için buna izin vermemeliyiz. Burasının doğal güzelliklerinin dışında tarihi güzellikleri de bulunuyor.

Ayrıca bu şirket bizden burasını 49 yıllığına istiyor. Yani 49 yıl sonra bize bir beton yığını bırakacak" dedi.

Meclis, Çevre Komisyonu'nun hazırlayacağı rapor doğrultusunda konuyla ilgili kararı verecek.

CİDE'DEKİ LOÇ BÖLGESİ'NE KURULMASI PLANLANAN KUM OCAĞINA TEPKİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2010 Cuma 21:07:04
Güncelleme :5 Şubat 2010 Cuma 21:29:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?