6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Çiftçiye danışman desteği

TARIMDAN ÇİFTÇİYE DANIŞMAN DESTEĞİ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, işletmesinde tarım danışmanı bulunduran çiftçiye 500 TL teşvik verecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından işletmesinde tarım danışmanı bulunduran çiftçiye 500 TL destek verilmesi ile ilgili Kastamonu Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl Teknik Komitesi Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda toplandı. Kastamonu Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıda tarımsal üretim sürecinde tüm tarafların faydasını artırmak amacıyla Tarım Bakanlığı'nca uygulanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği'nin kamuoyuna tanıtılması kararlaştırıldı.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik doğrultusunda 2009 yılında verilmeye başlanan ve 2010 yılında da verilmesine devam edilme kararı alınan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği kapsamında Tarım Bakanlığı işletmesinde Tarım Danışmanı çalıştıran çiftçiye 500 TL teşvik verecek.

Çiftçinin hem bilgisini hem kazancını artırmak, tarımsal üretimi uzman kişilerce yürüterek ürün çeşitliliği ve kalitesini yakalamak, tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamak, istihdamı artırmak gibi amaçlarla uygulamaya konan teşvik kapsamında çiftçiler, “Tarımsal Danışmanlık Belgesi Sahibi”, tarımsal danışmanlık hizmeti veren serbest tarım danışmanı, ziraat odası, üretici örgütü, şirket gibi seçeneklerden birini tercih ederek başvuruda bulunacak ve işletmesi için sözleşme imzalayacak.

Çiftçi ile Tarım Danışmanı arasında yapılacak sözleşme en az 6 ay süreli olacak. Kastamonu'da şu an Süt Üreticileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Kooperatifler Birliği'nin belgesi bulunuyor. Tarımsal Danışmanlık Belgesi alabilmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yapılan sınava girmek gerekiyor. Tarımsal Danışmanlık teşvikinden faydalanmak üzere Tarım Bakanlığı'nca öne sürülen kriterler, “Örtü altı tarımı yapan çiftçiler için en az 3 dekar, bağ-bahçe tarımı için en az 10 dekar arazi sahibi olmak. Tarla ziraatı yapanlar için kuruda en az 150 dekar, suluda en az 50 dekar arazi sahibi olmak. Hayvancılıkta süt sığırcılığında en az 20 baş sığır, beside en az 50 baş sığır sahibi olmak. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en az 100 baş, arıcılıkta en az 50 adet arı kolonisine sahip olmak ve su ürünleri tesisine sahip olmak” belirlendi.

Ayrıca yapılan açıklamada, bu hususlara uyan çiftçilerin işletmesinde Tarım Danışmanı çalıştırması durumunda Tarım Bakanlığı'ndan 500 TL teşvik alacağı, Tarım Danışmanının işletmede yapacağı faaliyetlerin kontrol ve denetleme hizmeti ise İl Tarım Müdürlüğü'nce gerçekleştirileceği kaydedildi.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık desteği için son başvuru tarihinin 24 Ağustos olarak belirtilirken, ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmaları istendi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2010 Pazar 13:43:03
Güncelleme :27 Haziran 2010 Pazar 14:01:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?