4
Mayıs
2024
Cumartesi
KASTAMONU

Eksik aşı Cihan'ı yatağa bağladı

Kızamık aşısının tek doza düşürülmesinin sebep olduğu iddia edilen SSPE Hastalığı'na yakalanan 8 yaşındaki Cihan Özsoy'un Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi Çaybaşı Köyü'nde ikamet eden ailesi, çocuklarının gözlerinin önünde erimesine dayanamadıklarını belirterek devletten yardım istedi. 

Özsoy ailesi, hastalığın Cihan'a 6 yaşında vurulan kızamık aşısından 1 yıl sonra görüldüğünü belirtti. İşsiz olan baba Nazım Özsoy, tedavi süresince evleri hariç her şeylerini sattıklarını belirterek, "Bana çocuğumun iyileşmesi için bir umut versinler evimi de satarım canımı da veririm" dedi. 

Özsoy çifti 2004 yılında köylerine gelen Sağlık Ocağı Ekipleri tarafından çocuklarına kızamık aşısı yapıldığını, 1 yıl sonra ise Cihan'da denge kaybı ve ayaklarında belirgin titremeler meydana geldiğini söyledi. Bunun üzerine minik Cihan'ı Kastamonu Devlet Hastanesi Nöroloji Bölümü'ne getirdiklerini belirten Özsoy çifti, doktor tavsiyesi üzerine İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi'ne gittiklerini ifade ederek, burada yaşadıklarını şu şekilde anlattı: 

"Doktorların yaptığı muayene, tahliller ve 12 gün süren tedavi sonucu Cihan'ın, kızamık aşısı eksik dozundan dolayı Subakut Sklerozan Panensefalıt (SSPE) hastalığına yakalandığı söylendi. Daha sonra Ankara'ya, önce Sami Ulus Çocuk Hastanesi'ne ardından özel muayenehanelere götürdüm. Fakat sonuç aynı çıktı." Küçük Cihan'ın 14 aydır yatağa bağımlı olarak yaşadığını belirten anne Gülsüm Özsoy, 4 aydır Cihan'ın durumunun çok ağır olduğunu söyledi. 

SSPE Derneği Başkanı Cengiz Kara, çok iyi şartlarda bakıldığı takdirde hastalığı yenen vakalar görüldüğünü, mutlaka ailenin Cihan'ı bir fizik tedaviye getirmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'de her 2-3 günde bir SSPE hastası çocuğumuz ölmekte, derneğimize kayıtlı 670, Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı bin 131, ülke genelinde ise yaklaşık 3 bin SSPE vakası bulunuyor" dedi. 

Konuyla ilgili yaptığı araştırmalarla bilinen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Duman ise hastalığın, çocukta zihinsel gerilemeyle başladığını ve erkeklerde kızlara göre 2.5 kat daha fazla rastlandığını ifade etti. "SSPE görülme yaşı 9 ay-30 yaş arası ancak literatürde daha ileri yaşlarda da belirtilen vakalar var" diyen Duman, erken yaşta kızamık (1 yaşından küçükler) geçirenlerde SSPE riskinde belirgin artış olduğunu, hastalıkta kullanılan ilaçların ise ancak hastalığın gelişimini yavaşlattığını dile getirdi. 

Hastalığın en erken 6 hafta içinde ölüme sebebiyet verdiğini belirten doktorlar, iyi bakımla 20-25 yıl daha yaşayan vakalara rastlandığını belirtiyor. SSPE hastalığının ilerlemesi ise 4 aşamada meydana geliyor:
"1. Dönem: Unutkanlık, sinirlilik.
2. Dönem: Sıçramalar, tek başına yemek yiyememe.
3. Dönem: Hastanın yatağa bağımlı hale gelmesi. Burundan sıvıyla beslenmesi.
4. Dönem: Komaya girmesi. Yıllarca sürebilecek komanın ölümle sonuçlanması."
iha
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2006 Cumartesi 11:39:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ayten yıldırım IP: 85.97.39.xxx Tarih : 15.12.2006 23:43:23
devletimizz gurur duymalıı eksikk ve bayat kızamık asısı mağdurları her gecen gün coğalmaktaa fakat bu kişileree yardım eli uzanmamaktadır