6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

El sanatları kadınların iş umudu oldu

Kastamonu el sanatlarının tamamlayıcısı olma özelliğini taşıyan ve unutulmaya yüz tutmuş çarşaf bağlaması, Kastamonulu ev hanımlarının elinde yeniden hayat buluyor. 

Kastamonu Göz Nuru Küçük Sanat Kooperatifi'nin AB destekli olarak Devlet Planlama Teşkilatı koordinasyonunda yürüttüğü "Kastamonu Yöresi Çarşaf Bağlarını Canlandırma ve Yaşatma Eğitim Projesi" ile Kastamonu'daki bayanlar meslek sahibi olma imkanı bulurken, ev hanımlarına da boş zamanlarını değerlendirme fırsatı sağlanıyor. Kırsal kesimdeki gelir düzeyi düşük bayanların meslek sahibi olmalarını ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının canlandırılarak gelecek kuşaklara aktarılmasının amaçlandığı projede 30 kursiyer, 2 eğitmen beraberinde değişik ürünler ortaya çıkarıyor. 

Tüm giderleri Kooperatif ve AB destekli olarak karşılanan proje kapsamında her gün 8.30-12.00 saatleri arasında çalışan kursiyerlere harçlık mahiyetinde ise her ay 47.6 Euro veriliyor. Projenin son ayında kursiyerlerin, üretici, bu işin satışını yapan esnaf ve pazarlamacılarla biraraya getirilmesi, 7 aylık bir süreyi kapsayan projenin bitiminde ise açılacak olan sergiyle ürünlerin tanıtımı planlanıyor. Proje Koordinatörü Efkan Akaydın ise kapalı, tutucu bir aile yapısına sahip Kastamonu'da birçok kişinin eşlerini ve kızlarını çalıştırmadığını, bu projeyle alışılmışın ötesine geçildiğini, aynı zamanda gelir düzeyi düşük, vasıfsız bayanların üretime katkı sağlamalarını amaçladıklarını belirtti. 

Projeyi Hisarardı Mahallesi'ndeki tarihi konakta gerçekleştirdiklerine değinen Akaydın, "Burası gelir düzeyi düşük ve birçok kursiyerimizin oturduğu bir yer. Aynı zamanda dini turizm açısından Kastamonu'da ilk uğrak yer olması nedeniyle büyük öneme sahip. Dolayısıyla kursiyerlerimiz proje bitiminden sonrada bizim kendilerine hediye edeceğimiz malzemelerle de kendi yaptıkları ürünleri kapılarının önünde Kapadokya ve Beypazarı'nda olduğu gibi pazarlayabilecek. Yani Kastamonu el sanatlarının tamamlayıcısı olma özelliğini taşıyan ve unutulmaya yüz tutmuş çarşaf bağlaması, daha önce herhangi bir vasıfa sahip olmayan Kastamonulu bayanların elinde yeniden hayat buluyor" şeklinde konuştu. 

Göz Nuru Kooperatifi'nin Avrupa Birliği Destekli olarak gerçekleştirdiği projenin 56.476 Euro olduğunu vurgulayan Proje Koordinatörü Afkan Akaydın, bu meblağın yüzde 90'lık kısmını AB'nin, geri kalan yüzde 10'unu ise kooperatifin karşıladığını dile getirdi. Kastamonu'da kalıplaşmış 3-4 ürün yelpazesinin de dışına çıkıldığı proje sayesinde, 30'un üzerinde çeşit elde edilmiş durumda. Bunların başlıcalarını ise bayan şalı, fular, heybe, cüzdan, cep telefonu kılıfı, etek, bluz, pantolon süslemeleri ve masa örtüsü süslemeleri oluşturuyor. 

1994 yılından beri çalışmalarını sürdüren Göz Nuru Küçük Sanat Kooperatifi, projeler bir yandan uygulanırken bir yandan da yeni projeler hayata geçirmek için aralıksız çalışıyor.
iha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 09:21:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HEVES YAZICI IP: 88.231.59.xxx Tarih : 14.03.2007 12:11:24
BENDE BİR KASTAMONULU OLARAK SİZLERİ DESTEKLİYOR VE BAŞARILAR DİLİYORUM BEN KASTAMONLUYUM AMA MALESEF EŞİMİN İŞ NEDENİYLE ERZURUMDAGÖREV YAPMAKTAYIZ BENDE BURDABAĞLAMA HAVLU KENARI YAPIYORUM VE ÇOK BEYENİYORLAR BANA İNTERNET ÜZERİNDENDEGİŞİK MODELLER GÖNDERİRSENİZ BENDEBURDA KASTAMONU İŞİNİ TANITMIŞ OLURUM KEŞKE BENDE ORDA OLSAM ENAZINDAN MEMLEKETİME BİRKATKIM OLURSİZE İYİ ÇALIŞMALAR BAŞARILAR DİLERİM HAYIRLI GÜNLER HEMŞERİLERİME SELAMLAR