6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Gerçeğini aratmayan tatbikat

TOSYA DEVLET HASTANESİ'NDE YANGIN VE DEPREM TATBİKATI

Kamu kurumlarının herhangi bir yangın, deprem ve doğal afet durumunda personelin hazır olması amacıyla Tosya Devlet Hastanesi'nde tatbikat yapıldı.

Tosya Devlet Hastanesi bahçesinde yapılan tatbikata Tosya Kaymakamı Arslan Yurt, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Tosya Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Mola, Tosya İlçe Milli Eğitim Müdürü Fikret Korkmaz, Tosya Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Karakuş, Tosya Devlet Hastanesi Müdürü Mustafa Uzbilgin ve Tosya Şoförler Odası Başkanı Ahmet Baş katıldı. Senaryoya göre 6 şiddetindeki depremin ardından çıkan yangın nedeniyle doktor, hemşire ve yardımcı personel servislere giderek, hastalara telkinde bulundu.

Tüm servisler panik yapmadan şeritlerle ayrılan güvenli alana toplandı. Bu sırada hastalar sedyelerle ilk yardım istasyonlarına taşındı. Çıkan yangına olay yerine gelen itfaiye ekipleri müdahale etti. Dumandan etkilenen hastalara doktorlar ilk tedaviyi yaparken, durumu ağır olanlar ambulansla başka hastanelere nakledildi.

Senaryo gereği hastane binasının üst katında yangında mahsur kalan hastaların imdadını ise sivil savunma ekipleri yetişti. Kurtarma timleri hastaları güvenli şekilde pencereden aşağıya indirdi. Dumandan kaçıp hastane balkonuna sığınan hasta ve hasta yakınları ise itfaiyenin merdivenli aracıyla kurtarıldı. Daha sonra itfaiye görevlileri tarafından yangın çeşitleri ve söndürme teknikleri konusunda hastane personeline teorik bilgiler verilerek, yangın tüpler ile söndürme teknikleri gösterildi. Tatbikatın sonunda LPG yangınının bezle nasıl söndürülebileceği gösterildi.

Tatbikat hakkında davetlilere bilgi veren Tosya Belediyesi İtfaiye Müdürü Ali Sait Aydın, bir felaket anında hastaların güvenli ortamda bulunmalarının çok önemli olduğunu belirterek, "Biz ne kadar çok tedbir alırsak alalım yüzlerce personelin görev yaptığı, yüzlerce hasta ile ziyaretçinin giriş yaptığı ve 24 saat açık bir hastanenin her zaman yangın riski vardır" dedi.

Bu durumda hızlı, etkin, doğru ilk müdahalenin devreye girmesi gerektiğini hatırlatan Aydın, "Başlangıçta bir saniyede bir bardak su ile söndürülebilecek yangının, beş saniye sonra bir kova su ile bile söndürülemeyecek hale gelir. 15 saniye sonra ise bir varil suy bile yetersiz kalabilir. Bu nedenle yangın konusunu hep güncel tutmaya çalışıyoruz. Eğitim, tatbikat ve görüşmeleri bütün bir yıla yayarak, 'ilk tedbir' hususunu akıldan çıkartmamaya özen gösteriyoruz. Ama her zaman 'en kötü senaryoyu'

düşünmek zorundayız. Beklenenden daha büyük bir yangın sırasında hastalar ile personel ne yapacaklar? Hayata geçirdiğimiz tatbikat bu soruya cevap verecek şekilde hazırlandı. Acil bir durumda ilgili birimler en kısa sürede hastanemizde olacaklardır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2010 Perşembe 19:37:01
Güncelleme :19 Şubat 2010 Cuma 09:15:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?