19
Mayıs
2024
Pazar
KASTAMONU

Hababam Sınıfı’na konu olan tarihi bina fakülte yapılacak

Siyaset, sanat ve edebiyat dünyasına çok sayıda isim kazandıran ve Rıfat Ilgaz’ın ünlü eseri Hababam Sınıfı’nın konu edildiği tarihi Abdurrahmanpaşa Lisesi binasının, Gazi Üniversitesi’ne bağlı Fen Edebiyat Fakültesi olarak açılması için çalışmalar sürüyor.

Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, siyaset, sanat ve edebiyat dünyasına çok sayıda isim kazandıran ve Rıfat Ilgaz’ın ünlü eseri Hababam Sınıfı’nın konu edildiği okul olan tarihi Abdurrahmanpaşa Lisesi binasını, Gazi Üniversitesi’ne bağlı Fen Edebiyat Fakültesi olarak açabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. İlgisizlik ve bakımsızlık yüzünden duvarları dökülen, camları kırılan ve köpeklere barınak haline gelen tarihi binanın, Kastamonu milletvekillerinin girişimleriyle restore edileceği öğrenildi.

AKP Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Kastamonu Üniversitesi’nin nüvesini oluşturacak olan Fen Edebiyat Fakültesi'nin bir an önce açılması için Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan ile dirsek temasında olduklarını söyledi. Öncelikle tarihi binanın restorasyonunun yapılmasının öngörüldüğünü, bu amaçla üniversiteden 'değişim projesi' adı altında üniversiteye bağlı Mühendislik Fakültesi’nden 2 kişilik uzman bir heyet gönderildiğini dile getiren Sıvacı, Kastamonu’ya gelen heyetin dönüşüm projesi için olumlu rapor verdiğini söyledi.

Sıvacıoğlu, “Senatodan YÖK’e geçen Fen Edebiyat Fakültesi, Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bu bizim onur savaşımız. Fen Edebiyat Fakültesi önümüzdeki öğretim yılına hazır hale gelecek.” şeklinde konuştu. Anadolu’da kurulan ilk lise olma özelliğini taşıyan tarihi bina, yaklaşık 60 yıl Kastamonu Lisesi, ardından Kız Öğretmen Okulu ve Ticaret Lisesi olarak eğitime hizmet vermiş, son yıllarda da Defterdarlık binası olarak kullanılmıştı.

2003 eğitim–öğretim döneminde Fen Edebiyat Fakültesi açılacağı sözü ile Gazi Üniversitesi tarafından devir alınan ve üniversite senatosundan geçen binanın, Fen Edebiyat Fakültesi binası olarak açılabilmesi için Bakanlar Kurulu kararının ardından ÖSS sınavına dahil edilip listeye girmesi gerekiyor. Başka bir binada faaliyet gösteren Abdurrahman Paşa Lisesi'nin Müdürü İsmail Dönmez, Rıfat Ilgaz’ın, ünlü eseri Hababam Sınıfı’nı bu okuldan esinlenerek yazdığını söyledi. Dönmez, Rıfat Ilgaz’ın Abdurrahman Nurettin Paşa Lisesi’nde kız ve erkeklerin bir arada okumaya başladığı yıllarda bilgileri toparlamaya başladığını ve romanını okuldan mezun olduktan sonra yazdığını bildirdi.

ZAMAN
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2003 Salı 00:00:22
Güncelleme :18 Ocak 2004 Pazar 15:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?