Kastamonu'nun yetiştirdiği şair ve yazarlardan olan Çanakkale türküsünün söz yazarı İhsan Ozanoğlu ölümünün yıldönümünde düzenlenen panelle anıldı.
Kastamonu Kültür ve Turizm Müdürlüğü İhsan Ozanoğlu'nu ölümünün 27'inci yıl dönümünde anmak için panel düzenledi.
Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele İhsan Ozanoğlu'nun büyük oğlu Yargıtay 10. Hukuk Dairesi eski Başkanı İlhan Teoman Ozanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarları Müzikoloji Ana Bilim Dalı eski Başkanı Süleyman Şenel ve Kastamonu Askerlik Şubesi eski Başkanı emekli Albay Enver Turan konuşmacı olarak katıldı.
Panel öncesi konuşan Kastamonu Valisi Nurullah Çakır, Kastamonu'nun geçmişine baktığı her geçen gün yeni bir değeri ile karşı karşıya geldiğini söyledi. Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'e kadar Kastamonu'nun vizyonunu belirlemek zorunda olduklarını ifade eden Vali Çakır, İhsan Ozanoğlu'na sahip çıkılarak panelin düzenlenmesini bu anlayışın bir parçası olarak gösterdi.
Nurullah Çakır'ın konuşmasının ardından geçilen panele başkanlık yapan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, insanların öneminin yaşarken bilinmesi gerektiğini kaydetti.
İhsan Ozanoğlu gibi bir insanın bir daha dünyaya gelmeyeceğini ileri süren Mustafa Eski, "Ozanoğlu'nun verdiği bilgileri zamanında almadık. Ozanoğlu hayatını kaybettikten yarım asır sonra gazete kupürleri ve değişik kaynaklardan yararlanarak panel yapıyoruz. Ozanoğlu'nun dünya kadar araştırması var. Hiç olmazsa bu araştırmalardan derlenen bir kitap yayınlanması gerekirdi. Bunun yapılmaması Kastamonu'ya yakışmıyor" dedi.
Panelde babasını anlatan İlhan Teoman Ozanoğlu, babasının kısa bir süre içinde hem öksüz hem de yetim kaldığını belirterek zorluklar içinde eğitim aldığını dile getirdi. Teoman Ozanoğlu, "Babam çok yönlü bir insandı. Bu yönlerinden birisi şairliğidir. Diğeri ise müzisyenliğidir.
Dini musikilerin bütün melodilerini bilirdi. Babam halk müziğine kaynak niteliktedir. Halk müziği çok şey borçludur İhsan Ozanoğlu'na. Kahramanlık türkülerinin çoğu ise babama aittir" diye konuştu.
Ozanoğlu'nun bir Cumhuriyet çocuğu olduğunu vurgulayan Süleyman Şenel ise sanatkarların ölmediğini belirterek düzenlenen panelin Ozanoğlu'nun doğumunun 100'üncü yıl etkinliği olarak görülmesini istedi.
Ozanoğlu'nun 2 binden fazla eseri olduğunu ifade eden Şenel, "Ozanoğlu Kastamonu için ömrünü harcamıştır. Şimdi yeteri kadar tanımadığımız Ozanoğlu'nu arşivdeki veriler ortaya çıkınca tanıyacağız" dedi. Şenel daha sonra Çanakkale türküsünü Ozanoğlu'nun kendi sesinden panele katılanlara dinletti. Son konuşmacı Emekli Albay Enver Turan, Ozanoğlu'nun Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, sosyal devlet anlayışını yüreğinde taşıyan bir insan olduğunu söyledi. Panel, Ozanoğlu'nun yazdığı türkülerin okunması ve Sepetçioğlu halk oyunları ekibinin gösterisi ile son buldu.
saygılar büyük ozanın ölüm yıldönümde anılması beni çok mutlu etti kastamonu kültürüne verdiği hizmetler unutulmayacaktır bizlere düşen saygıdeğer üstadın eserlerinin gelecek nesile sevdirilmesi ve aktarılmasıdır Daha ilerki yıllarda yorgansızları sarı Recepleri aşık kemaliyi mümin ağayoda kapsayacak bir kastamonulu üstadtlar haftası düzenlenirse daha yararlı olacağınıa inanıyorum o zaman onları daha iyi yad etmiş oluruz bu büyük insanların manevi huzuunda saygı ile eğiliyorum ÖĞRETMEN NİHAT KARAGÖZ 539 370 37 02