6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Kalem yerine kömür tutuyorlar

KALEM TUTMASI GEREKEN KÜÇÜK ELLER KÖMÜR TUTUYOR

Taşköprü ilçesine bağlı Kızılcaören köyüne mangal kömürü işinde çalışmak üzere Mardin'den gelen aileler ekmek paralarını kömür karaları arasında çıkarıyor. Okulda kalem, sokakta oyuncak tutması gereken çocuklar ise kömür tutuyor.

Ekmek parası için Mardin'den Taşköprü'ye gelen 7'si çocuk 16 kişilik 3 aile, ormandaki atık odunları değerlendirmek amacıyla kurdukları kömür ocağında Türkiye'nin mangal kömür ihtiyacını karşılamak için günün 24 saatini isin pasın içinde geçiriyor.

Ormanın içine kurdukları çadırlarda yaşayan aileler mart nisan aylarında gelip kasım aralık ayına kadar Orman İşletme Müdürlüğü'nün izniyle meşe ormanlarından topladıkları odunları kömür ocaklarında özel bir metotla yakarak mangal kömürü üretimi yapıyor.

Ramazan ve Kurban bayramlarını memleketlerinden uzak ve çoluk çocuk kömür karaları arasında geçirdiklerini söyleyen Mehmet Sünmez, üç çocuğu ve eşiyle birlikte Taşköprü'ye mangal kömürü yapmak için geldiğini anlattı. Kışın iş bulamadıklarından dolayı buradan kazandığı paralarla geçimlerini sağladıklarını belirten Sünmez, iş olduğu takdirde yeni sezonda tekrar bu bölgeye ailece geleceklerini ifade etti.

Bir ocağın yaklaşık 15 gün süresince yandığını ve sonrasında her ocaktan 150 çuval mangal kömürü elde ettiklerini belirten Sünmez, yağmur, soğuk demeden ekmek parası için çalıştıklarını ve ailesiyle birlikte ormanda kurdukları çadırda kaldıklarını ve göçebe hayat sürdükleri için çocuklarını da okula gönderemediğini dile getirdi.

Sünmez, her ne kadar işleri dolayısıyla çocukları okullarından geri kalsalar da buna vicdanının el vermediğini ve kısa süre içerisinde çocuklarını okula yazdırmak için her türlü fedakarlığı yapacağını sözlerine ekledi.

Mehmet Sünmez'in 7 yaşındaki kızı Sabiha Sünmez de anne ve babası gibi kömür yapımında çalışıyor. İş zamanı ailesine yardımcı olan Sabiha, diğer zamanlarında da kardeşleri ve diğer arkadaşlarıyla oynayarak vakit geçiriyor. 7 yaşındaki Sabiha kendisinin ve kardeşlerinin en büyük zevkinin ise babalarının jeneratörü çalıştırması sonucu gece birkaç saat televizyon izlemek olduğunu ifade etti.

KALEM TUTMASI GEREKEN KÜÇÜK ELLER KÖMÜR TUTUYOR
KALEM TUTMASI GEREKEN KÜÇÜK ELLER KÖMÜR TUTUYOR
KALEM TUTMASI GEREKEN KÜÇÜK ELLER KÖMÜR TUTUYOR
KALEM TUTMASI GEREKEN KÜÇÜK ELLER KÖMÜR TUTUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2010 Çarşamba 19:07:00
Güncelleme :9 Aralık 2010 Perşembe 17:50:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?