6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Kastamonu, AB'li konuklarını ağırlıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Delegasyonu Finansal İşbirliği Eşgüdüm ve Yatırımcılar Daire Başkanı Holger Schroeder, beraberindeki bir heyetle bugün Kastamonu’ya geldi.

Orta Karadeniz Kalkınma Birliği (OKAB) kapsamında bulunan Kastamonu, Çankırı ve Sinop valileri, Schroder başkanlığında bugün bir araya geldi.

OKAP çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi almak üzere bugün Kastamonu’ya gelen Schroeder, Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Çankırı Valisi A. Haydar Öner ve Sinop Valisi Zeki Şanal’dan bilgiler aldı.

Kastamonu Valisi Mustafa Kara tarafından yöneltilen "OKAP projeleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?" sorusuna, "Uzun bir bekleyişin ardından Ocak veya Şubat aylarında çalışmalarınızın meyvesini alacaksınız" şeklinde yanıt veren Schroeder, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu program, bölgesel kalkınmaya verilen desteğin ilk uygulaması olacağı ve Avrupa Komisyonu’nun deneyim kazanmasını sağlayacağı için bizim için çok önemli. Bilindiği gibi Türkiye’ye aktarılan kaynakların yaklaşık üçte biri ekonomik sosyal uyuma aktarılacak."

Türkiye’ye 2004-2006 dönemi için 1 milyar 50 milyon euro para aktarılacağının müjdesini veren Holger Schroeder, "Bu paranın yine üçte biri ekonomik sosyal kalkınmaya aktarılacak. Bu para önümüzdeki dönemlerde daha da artacak. İşin yapısı gereği, programlama ve planlama dönemi ne yazık ki biraz uzun sürüyor. Uygulamaya geçmeyi ve ilk somut sonuçları almayı bizlerde en az sizler kadar sabırsızlıkla bekliyoruz. Sizlere ayrıca çok teşekkür etmek istiyorum. Bu bölgesel kalkınma programlarında Valilik makamlarının ne kadar önemli bir rolü olduğunu hepimiz biliyoruz" dedi.

Schroeder, OKAP’la ilgili açıklamalarını yaptıktan sonra Kastamonu, Çankırı ve Sinop valilerinin açıklamalarını dinledi. AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni bir sürece girdiğini ve bu sürecin hayırlı uğurlu olmasını dileyen Kastamonu Valisi Mustafa Kara, OKAP’la ilgili olarak, "Sinop, Çankırı ve Kastamonu’da oluşan Orta Karadeniz Kalkınma Birliği daha ilk kuruluşundan itibaren bölgemizde heyecan uyandırdı. Fonlardan yardım alabilmek için biz bürolarımızı oluşturarak yasal altyapıyı oluşturduk. Planlama aşamasının biraz uzun sürmesi tereddütlere yol açtı. Orta Karadeniz Birliği bu anlamda ülkemizde ilk oluşturulan projelerden birisidir. Bu sebeple buradaki çalışmalar diğer birlikler içinde örnek teşkil edecektir. Onun için projelerin biran önce hayata geçmesini bekliyoruz. Bizim oluşturduğumuz yapı son derece güven verici bir yapı. Kaynakların etkin kullanılacağı konusunda çok rahat olabilirler" diye konuştu.

Çok uzun bir bekleme sürecini geride bıraktıklarını, kamu yöneticileri olarak Türkiye’de işleyen bürokrasisinden çok şikayetçi olduklarını ancak Avrupa bürokrasisinin de Türkiye’den aşağı kalır bir yanı olmadığını esprili bir dille açıklayan Vali Öner, "Avrupa bürokrasisi bizim Türk bürokrasisini geride bıraktı. Türkiye’de yönetim güvensizlik esasına göre kurulmuştur. Ama Avrupa güven esasına göre bir yönetim anlayışı sergilemektedir. Artık AB değerlerini paylaşma sürecine girdiğimize göre güven esasına göre iş birliğini geliştirmeliyiz. Bu güvene layık bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Türkiye zengin tarihi ve kültürel kimliğiyle olduğu kadar ekonomik yapı itibariyle de yardımlaşmaya ve iş birliğine açık ve ihtiyacı olan bir ülke. Yakın bir tarihte de görülecektir ki kabul edilebilir geçerli projeler ortaya konacak ve bu projelerin hızla uygulanması beklenecektir" şeklinde konuştu.

Son olarak OKAP’la ilgili görüşlerini Schroeder’e aktaran Sinop Valisi Zeki Şanal, Schroeder’e, Sinop’tan getirdiği hediye paketlerini takdim etti. Yine Kastamonu Valisi Mustafa Kara da Kastamonu’ya has el dokumalarından oluşan hediye paketlerini Holger Schroeder’e vererek, kendilerini Kastamonu’da görmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

KASTAMONU (İHA) -
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 10:08:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?