5
Mayıs
2024
Pazar
KASTAMONU

Kastamonu'ya demiryolu projesi

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Kuru, Sinop ve Kastamonu illerinin önünün açılabilmesi için her iki ili dünyaya bağlayacak demiryolu projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini, bu konuda yapılacak olası çalışmaların karayolu projeleri için harcanan maliyetlerin çok altında olacağını söyledi. 

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 1. sıra Sinop Milletvekili adayı olan Emin Kuru yaptığı açıklamada, hükümetin demiryolu konusunda gerçekleştirdiği önemli adımları desteklediğini, fakat bazı şer ve menfaat odaklarının bu konuyu istismar ederek, demiryolu ulaşımının geri plana itilmesini amaçladıklarını savundu. 

Birçok kez yaşanan tren kazalarının da bu şer ve menfaat odakları tarafından tezgahlanan birer oyun olduğunu ileri süren Kuru, "Türkiye'nin kalkınmasında iddiası olduğunu söyleyen her iktidar, demiryolu ve denizyolu taşımacılığına önem vermek durumundadır. Maalesef Atatürk'ten sonra demiryolu ve denizyolu taşımacılığı, gelen iktidarlar tarafından öncelik sırasında önemle ele alınmamış, daha çok otomotiv tekelcilerinin hoşuna gidecek karayolu ve karayolu taşımacılığı teşvik etmişlerdir. Her yıl trafik kazalarında binlerce insanımızın canına mal olan kazalarında insan kaybının önlenmesi ve yük taşımacılığında milli servetin daha rantabl kullanılmasında demiryolu projesinin önemi bir kez daha açığa çıkmaktadır" dedi.

"SİNOP VE KASTAMONU İLLERİ DEMİRYOLUYLA DÜNYAYA AÇILACAKTIR" 

Özellikle Sinop ve Kastamonu illerinin ekonomik, ticari ve sosyal açıdan dünyaya bağlanmasının demiryolu ağıyla mümkün olabileceğini dile getiren Doç. Dr. Emin Kuru, "Karadeniz'de ulaşım büyük sorun. Karadeniz otoyolu projesi ile Kastamonu ve Sinop'un Ankara'ya bağlanma maliyetinin onda bir fiyatına Zonguldak ve Havza arasında uzatılacak bir demiryolu güzergahıyla, Kastamonu ve Sinop'u Çin'den Avrupa'ya, yani dünyaya bağlamış olabiliriz. Demiryolu Zonguldak ve Samsun illerine kadar zaten gelmiş. Her ikisi de dikey olarak Ankara'ya bağlı. Sinop ve Kastamonu illeri de her iki demiryolu geçidinin arasında kalmıştır. İki vilayet arasından geçirilecek bir demiryolu hattı; Zonguldak, Kastamonu, Taşköprü, Boyabat, Durağan, Saraydüzü istikametinden Havza'ya kadar getirilerek Sinop ve Kastamonu'yu dünyaya açabilir. Gelişmiş ülkelerde demiryolu ve denizyolu taşımacılığı özellikle yük taşımacılığında birbirleri ile bağlantılı ve ülke kalkınmasında stratejik bir önem taşımaktadır. Avrupa, ABD, Çin, Japonya ve Rusya demiryolu ve denizyolu taşımacılığı konusunda somut birer örnek olarak gösterilebilir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 09:21:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?