6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Kastamonu'yu demiryolu kurtarır

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Kuru, Sinop ve Kastamonu illerinin önünün açılabilmesi için her iki ili dünyaya bağlayacak demiryolu projesinin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kuru, bu konuda yapılacak olası çalışmaların karayolu projeleri için harcanan maliyetlerin çok altında olacağını söyledi.

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 1. sıra Sinop Milletvekili adayı olan Emin Kuru yaptığı açıklamada, hükümetin demiryolu konusunda gerçekleştirdiği önemli adımları desteklediğini, fakat bazı şer ve menfaat odaklarının bu konuyu istismar ederek, demiryolu ulaşımının geri plana itilmesini amaçladıklarını kaydetti.

Geçtiğimiz yıl meydana gelen tren kazalarının da bu şer ve menfaat odakları tarafından tezgahlanan birer oyun olduğuna dikkat çeken Kuru, "Türkiye’nin kalkınmasında iddiası olduğunu söyleyen her iktidar, demiryolu ve denizyolu taşımacılığına önem vermek durumundadır. Maalesef Atatürk’ten sonra demiryolu ve denizyolu taşımacılığı, gelen iktidarlar tarafından öncelik sırasında önemle ele alınmamış, daha çok otomotiv tekelcilerinin hoşuna gidecek karayolu ve karayolu taşımacılığı teşvik etmişlerdir. Hep buna göre yatırımlar yapmışlardır. 57. hükümet döneminde kısmen gündeme gelmiş olan demiryolu taşımacılığı, mevcut iktidar tarafından ciddi olarak ele alındığı ve bu konuda çok önemli çabalar sarf edildiğini görmekteyiz. Fakat sürekli tren kazası haberleri duymaktayız ve bundan da rahatsız olmaktayız. Demiryolu taşımacılığının bir daha gündeme gelmemek üzere gündemden kalkabileceğinden endişe etmekteyiz. Ancak bütün olumsuzluklara rağmen, hükümetin demiryolu taşımacılığı projesini canı gönülden desteklemekteyim. Hem her yıl trafik kazalarında bilerce insanımızın canına mal olan kazalarında insan kaybının önlenmesi ve yük taşımacılığında milli servetin daha rantabıl kullanılmasında demiryolu projesinin önemi bir kez daha açığa çıkmaktadır" dedi.

"SİNOP VE KASTAMONU İLLERİ DEMİRYOLU İLE DÜNYAYA AÇILACAKTIR"

Özellikle Sinop ve Kastamonu illerinin ekonomik, ticari ve sosyal açıdan dünyaya bağlanmasının demiryolu ağı ile mümkün olabileceğini dile getiren Doç. Dr. Emin Kuru, "Karadeniz’de ulaşım büyük sorun. Karadeniz otoyolu projesi ile Kastamonu ve Sinop’un Ankara’ya bağlanma maliyetinin onda bir fiyatına Zonguldak ve Havza arasında uzatılacak bir demiryolu güzergahıyla, Kastamonu ve Sinop’u Çin’den Avrupa’ya, yani dünyaya bağlamış olabiliriz. Demiryolu Zonguldak ve Samsun illerine kadar zaten gelmiş. Her ikisi de dikey olarak Ankara’ya bağlı. Sinop ve Kastamonu illeri de her iki demiryolu geçidinin arasında kalmıştır. İki vilayet arasından geçirilecek bir demiryolu hattı; Zonguldak, Kastamonu, Taşköprü, Boyabat, Durağan, Saraydüzü istikametinden Havza’ya kadar getirilerek Sinop ve Kastamonu’yu dünyaya açabilir. Gelişmiş ülkelerde demiryolu ve denizyolu taşımacılığı özellikle yük taşımacılığında birbirleri ile bağlantılı ve ülke kalkınmasında stratejik bir önem taşımaktadır. Avrupa, ABD, Çin, Japonya ve Rusya demiryolu ve denizyolu taşımacılığı konusunda somut birer örnek olarak gösterilebilir" diye konuştu

İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2005 Salı 17:16:20
Güncelleme :30 Nisan 2005 Cumartesi 19:10:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Sebati YILDIRIM IP: 212.174.189.xxx Tarih : 24.03.2005 14:37:55
Saygıdeğer hocam, demiryolu yapılması ile ilgili yazını okudum.O bölgede yaşadığım için fikirlerine katılıyorum. Selamlar.