5
Mayıs
2024
Pazar
KASTAMONU

KETEM'den kadınlara çağrı

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Kastamonulu kadınları KETEM’e ücretsiz kanser taramasına çağırdı.

Kanserde erken teşhis konusunda farkındalık oluşturulması için KETEM tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kastamonulu kadınları kanser taramasına çağırdı. Kanser taramasının ihmal edilmemesinin istendiği açıklamada, şunlar yer aldı: “Bilindiği üzere kanser hastalığı tek bir hastalık olmayıp, yüzlerce değişik hastalık türüne verilen ortak bir isimdir. Öldürücü özelliği olması sebebiyle çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanserin artan önemi ve maliyeti erken teşhis ve tanıyı ön plana çıkartmaktadır.

En önemli kanserden korunma yolları: sigaradan kesinlikle uzak durun, gereksiz ilaç kullanmayın, güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun, yüksek kalorili yiyecek ve içeceklerden sakının, obeziteye karşı dikkatli olun, düzenli egzersiz yapın, gebelik döneminde kendinizi ve bebeğinizi zararlı toksinlerden koruyun, tarım ve böcek ilaçlarından uzak durun, alkol kullanmayın, çalışma ortamının zararlı etkilerinden korunun, gerekmedikçe radyolojik tetkiklerden sakının. Unutmayın kansersiz yaşam elinizde…

Meme kanseri ise kadınlarda en sık görülen kanser türü olup, kadınlara kansere bağlı ölümlerde, birinci sırada yer almaktadır. Kadınlarda meme kanseri ile toplumsal düzeyde mücadelenin ana amacı meme kanserine bağlı ölüm hızının düşürülmesidir. Bunu sağlayabilmek için etkinliği kanıtlanmış tek yöntem ise mamografi ile taramadır. Bu nedenle ülkemizde kanser kontrolünün bir parçası olarak topluma yönelik meme kanseri çalışmaları sırasında uyulması gereken kurallar ve standartlar belirlenmiştir. Buna göre: 50-69 yaş grubu kadınlar iki yıl arayla mamografi yöntemi ile meme kanseri taramalarını yaptırmalıdır.
Rahim ağzı kanseri önemli bir sağlık sorunudur. Lezyonların varlığı ve kolay erişebilir bir organ olması nedeniyle erken yakalamaya uygun bir hastalıktır. Rahim ağzı kanseri hastalarının çoğu erken evrede belirti vermez. Yaklaşık 10 yıllık süreçte yavaşça kansere ilerleyebilir. Yapılacak taramalar ile bu dönemde hastalığın erken tanınması hastanın sağkalım süresi açısından önemlidir. Serviks kanseri taramasında mutlak hedef 30-65 yaş grubu kadınların 5 yıllık aralıklarla smear testi aldırmasıdır.

KETEM, erken teşhis amacıyla kanser ile ilgili tarama ve eğitim programlarını yürütmektedir. KETEM’de 30-69 yaş arası kadın nüfusa meme ve rahim ağzı kanseri taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca doktor tarafından yapılan klinik meme muayenesi, gerekli görüldüğü durumlarda USG istemi, uygulamalı olarak yapılan kendi kendine meme muayenesi eğitimi de yapılmaktadır”

iha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2012 Perşembe 18:54:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?