4
Mayıs
2024
Cumartesi
KASTAMONU

Malta'ya su ihracatı

Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'ne bağlı Badembekdemir Köyü Elekdağı mevkiinde bulunan ve yapılan analizler sonucu Türkiye'nin en iyi suyu olarak kabul edilen doğal kaynak suyuna, Maltalı işadamları talip oldu. 

Edinilen bilgiye göre, konuyla ilgili Maltalı işadamları, Aşağı Emerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanlığı ile temasa geçerek, 5 kişiden oluşacak bir heyeti Malta'ya davet edip suya talip olduklarını bildirdi. Suyun tesisleştirilmesi ve damacanalara doldurularak İnebolu Limanı'ndan Malta'ya taşınması gündeme gelirken, proje hayata geçirildiği takdirde Badembekdemir Köyü'nün Malta'ya su ihracatı yapan ilk köy olacağı kaydedildi. 

Konuyla ilgili gerekli fizibilite çalışmalarını aralıksız sürdüren Aşağı Emerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin bazı üyeleri, Ankara Hıfzıssıha Kurumu'ndan gelen raporlarla birlikte Malta'ya gidecek ve kaynak suyuyla ilgili ön görüşme yapacak. Yapılacak olan görüşme sonucuna göre de suyun tesisleştirilerek Malta'ya taşınması sağlanacak. Kurban Bayramı'nın son günü Malta'ya gidecek olan Aşağı Emerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş başkanlığındaki heyet, Malta'nın başkenti La Valetta'da temaslarda bulunacak. Burada Maltalı işadamlarının misafiri olacak olan heyet ayrıca Malta Valisi ve Sanayi ve Ticaret Bakanı ile görüşerek su ili ilgili gerekli bilgileri verecek. Heyet Malta Valisi'ne ve Maltalı işadamlarına hediye etmek üzere Taşköprü Sarımsağı ve çekme helva götürecek. 

Türkiye'nin en iyi doğal kaynak suyu olarak kabul edilen suyun Türkiye'de değerlendirilmesini istediklerini ancak, Maltalılar'ın su ihtiyaçlarını deniz suyundan karşıladıklarını öğrenince, gelen teklifi değerlendirmeye aldıklarını belirten Aşağı Emerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş, "Aslında bizim istediğimiz, Türkiye'deki işadamlarının bu suyu değerlendirmesiydi. Şuanda Maltalı işadamlarının teklifini masaya yatıracağız ve gerekli olan çalışmayı yaparak suyumuzun en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayacağız" dedi. Aşağı Emerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 'proje fabrikası' gibi çalıştığını söyleyen Başkan Gümüş, "Kooperatif olarak biz Türkiye'de hiç kimsenin başaramadığını başardık. İki projemiz Avrupa Birliği'nden hibe kaynak aldı. Şimdi Taşköprü sınırları içersinde yer alan Türkiye'nin en iyi suyunu değerlendirmeye çalışıyoruz. Keşke bütün kooperatifler proje üretse ve ilimizin kaderinin değişmesinde etkin rol oynasalar" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2006 Cumartesi 18:03:12
Güncelleme :30 Aralık 2006 Cumartesi 18:09:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?