6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Mastitis aşılama çalışması bitti

KASTAMONU'DA MASTİTİS AŞILAMA ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

Kastamonu Tarım Müdürlüğü, Kastamonu'daki süt işletmelerinin yoğun olarak bulunduğu köylerde demostratif olarak, hayvanlarda süt verimliği açısından önemli olan mastitis aşısı çalışması gerçekleştirdi.

İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, bu yıl ilk olarak, pilot uygulama şeklinde, Kastamonu'da süt işletmelerinin yoğun olarak bulunduğu köylerde mastitis aşısını demostratif olarak gerçekleştirdi. Haziran-temmuz aylarının ilk haftalarında, 30 gün arayla, 6 aydan büyük bin 198 hayvana mastitis aşısı yapıldı. Mastitis, ineklerde sütün miktarını düşüren, meme bezlerinde mikroplar tarafından meydana getirilen, iltihaplı bir meme hastalığı. Hastalık genel olarak süt verimini düşüyor, sütteki kalite ve yağ oranını düşürüyor, meme körleşmesine yol açıyor, sağmal hayvanların değerini düşürerek kasaplık duruma getiriyor. Bu durum uzun vadede işletmenin ekonomik kaybına neden oluyor. Üstelik Mastitisli hayvanın sütü insan sağlığına zarar veriyor. Hastalık bir hayvandan diğerine süt sağan kişiler, süt makineleri, buzağılar, hasta hayvanların ayrı tutulmaması ve barınakların iyi temizlenmemesi nedenleriyle bulaşabiliyor. Bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, hastalıkta erken teşhisin, erken tedavinin meme körlüğünü ve süt kaybını önlediğini hatırlatıyor. Mastitis hastalığına karşı en önemli önlemin sağlam hayvanların aşılanarak kayıpların en aza indirilmesi olduğundan hareketle İl Tarım Müdürlüğü süt işletmelerinin yoğun olarak bulunduğu köylerde hastalıkla ilgili demostratif bir çalışma başlattı.

Haziran ayının ilk haftası yapılan aşılamayla başlayan çalışma, verilen 30 gün aradan sonra temmuz ayının ilk haftasında 2. kez yapılan aşılama çalışmasıyla tamamlandı.

KASTAMONU'DA MASTİTİS AŞILAMA ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2010 Salı 11:07:04
Güncelleme :6 Temmuz 2010 Salı 14:30:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?