7
Mayıs
2024
Salı
KASTAMONU

Ormanda, yeni bir ağaç türü bulundu

Kastamonu’nun Karadere Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde yer alan Kıyık Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda önceki gün tespit edilen ağaç türünün adı Kastamonu Orman Fakültesi öğretim görevlileri tarafından belirlendi.

Ağaç türünün adının Türkçe karşılığı "Ebe Karaçamı" olduğu, Latince adının ise "Pinus nigra Subsp. Pallasiana. Şeneriana (Saatçioğlu) Yalt" olduğu belirlendi.

Bulunan ağaç türünün adının ve yaşının belirlenmesi için Kastamonu Orman Fakültesi uzmanlarına başvuran Orman Bölge Müdürü Yılmaz Özcan, ağacın Anıt Ağaç olarak tescillenmesi için gerekli girişimleri yapacaklarını söyledi. Dün Kıyık Köyü’ne giderek Karadere Orman İşletme Müdürü Ercan Şen ile birlikte inceleme yapan Kastamonu Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sıvacıoğlu, ağacın ebe karaçamı olduğunu, Türkiye’de daha önceki yıllarda Bolu ve Kütahya-Tavşanlı’da görüldüğünü; ancak türünün nereden nasıl geldiğinin bilinmediğini söyledi.

Sıvacıoğlu, "Türkiye’de ender karşılaşılabilen bu ağaç türünün korumaya alınması gerekiyor. Kastamonu Orman Fakültesi olarak Anıt Ağaç kriterlerine uygunluğu yönünde araştırma yapılmaktadır. Tescili içinde gerekli girişimlerde bulunulacaktır" dedi. Ebe karaçamının çalı gibi, normal karaçamın ise tek gövde olduğunu belirten Sıvacıoğlu, bu ağacın çok gövdeli olduğunu bildirdi. Sıvacıoğlu, ebe karaçamının mutasyon ürünü olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Ebe karaçamın tohumdan kesinlikle çoğaltılamadığını da sözlerine ekleyen Sıvacıoğlu, bu çam türünün günümüzde aşı ile çoğaltılabileceğini ve parklarda süs olarak kullanılabileceğini söyledi.

Ebe karaçamın yaşıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini de belirten Sıvacıoğlu, "Kesin olmamakla birlikte 300 yıllık olduğunu tahmin ediyoruz. Ağacın kesin yaşı çalışmalar sonunda ortaya çıkacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2005 Cuma 14:39:23
Güncelleme :30 Nisan 2005 Cumartesi 19:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cengiz eseroğlu IP: 85.98.56.xxx Tarih : 30.03.2005 09:30:13
allahı kudrti ilahi sine karışılmaz allah BEN TOSYALIYIM turkiyede sadece kastamunuya daha çok özenerek yaratmış ben bügüne kadar kastamonu ve ilçeleride dahil olmak üzere böyle güzel bir memeleket görmedim