6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Ormanda üretim tatbikatı

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, orman ürünlerinden verim alabilmek amacıyla eğitim tatbikakatlarına başladı.

Karadere Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde yer alan Kaşçılar bölgesinde yapılan tatbikata orman mühendisleri, orman muhafaza memurları, orman kooperatifi başkanları ve köylüler katıldı. Kış tatbikatında ağaç kesimi ve kesmede güvenlik tedbirleri ile üretim, standardizasyon ve depolama konuları üzerinde bilgiler verilirken, tatbikata katılanlara üretim teknikleri uygulamalı bir şekilde gösterildi. Tatbikata katılan Kastamonu Orman Bölge Müdürü Yılmaz Özcan, ormandan en iyi verimin alınması için kesim ve üretim tekniklerine uyulması gerektiğini söyledi. Özcan, "Ormandaki servet bizim. Biz bu serveti en iyi şekilde üretip, depolara en sağlıklı şekilde indirip, tüccara en hızlı bir şekilde pazarladığımız zaman görevimizi yapmış oluruz. Her işin bir kuralı var. Bu işin kuralına da uymamız gerekiyor" dedi. Ormanda üretim yapan orman şeflerine ve köylülerine hitaben yaptığı konuşmanın sonunda kış aylarında üretilen orman ürünlerinin diğer aylara göre yüzde 30-40 daha fazla fiyatla satıldığını belirten Özcan, "Birçok canlıya ev sahipliği yapan orman yaşam ortamına bu mevsimde zarar vermeden üretim yapılmaktadır" dedi.

Karadere Orman İşletme Müdürü Ercan Şen de, tatbikata katılanların özellikle gösterilen tekniklere önce kendi iş güvenlikleri, daha sonrada milli serveti en iyi şekilde değerlendirme açısından uymaları gerektiğini söyledi. Tatbikata katılan orman şeflerinden ve orman muhafaza memurlarından kesim tekniklerine azami uymalarını isteyen Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü İşletme Pazarlama Şube Müdürü Adem Genç de, ormanda kesim yapan köylülerin kendi iş güvenliklerini kendi sağlıkları için almaları gerektiğini belirterek, "Ormanda çalışan köylülerimiz büyüklerinden ve çevrelerinden nasıl gördülerse öyle kesiyorlar. Oysa bir ağacın sadece damgalamasında dahi 10 cm’lik bir yükseklikten yapıldığı takdirde bile milli servetimizden kayıplar meydana gelmektedir. Ağacı keserken, kestikten sonra boylaması ve daha sonra depolaması sırasında kurallara uyarsak problem yaşamayız" dedi.
Tatbikatta ağaç kesme ve güvenlik tedbirleri konularında Almanya’da özel eğitim gören orman muhafaza memurları Kemal Kaş ve Salih Yumuşak da katılarak Avrupa’da uygulanan kesim tekniklerini ve malzemelerini tanıttılar.

Orman Bölge Müdürlüğü, kış boyunca Kastamonu genelindeki İşletme Müdürlüklerinde eğitim tatbikatlarını sürdürecek.

Kastamonu
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 12:17:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?