5
Mayıs
2024
Pazar
KASTAMONU

Ormanı korumak için biyolojik yöntem

Kastamonu'da, ormana zarar veren kabuk böceklerinin yok edilmesinde, kimyasal ilaçların doğal dengeyi bozduğu için biyolojik yöntem uygulanıyor. 

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlara zarar veren kabuk böceklerini yok etmek için laboratuvar ortamında yetiştirdiği bin 750 adet Thanasimus Formicarius yırtıcı böceğini ormana bıraktı. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlara yangınlardan daha fazla zarar veren kabuk böceklerini biyolojik yöntemle yok etmek için çalışmalarına geçtiğimiz aylarda başlamıştı. Bölge Müdürlüğü bünyesinde iki ay önce kurulan böcek üretme laboratuvarında yapılan çalışmada bin 750 adet kabuk böceklerinin bir numaralı düşmanı olan ve yırtıcı özelliği bulunan "Thanasimus Formicarius" böceği üretildi. 

Kabuk böceklerine karşı savaş başlattıklarını belirten Kastamonu Orman Bölge Müdürü Yılmaz Özcan, kabuk böcekleriyle mücadeleye, biyolojik yöntem ile devam edeceklerini belirtti. Böcek üretmenin iğne ile kuyu kazmaya benzediğini belirten Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Muharrem Uçukoğlu, "Kabuk böceklerinin bir numaralı düşmanı olan etçil "Thanasimus Formicarius" yırtıcısını ormanlardan topladık ve erkekle dişisini laboratuvar ortamında birleştirerek 2 ayda bin 750 adet yırtıcı böcek elde ettik. Böcek üretimine aralıksız devam edeceğiz" dedi. 

Böcek üretme işinin çok zor olduğunu belirten Orman Bölge Müdürlüğü Böcek Laboratuar Şefi Ahmet Bayrak, her 2 ayda 2 bin böcek üretip kabuk böceklerinin yoğun olduğu ormanlara bırakacaklarını ve sonucu takip edeceklerini anlattı.
.
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2006 Cuma 14:15:14
Güncelleme :23 Haziran 2006 Cuma 14:21:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?