5
Mayıs
2024
Pazar
KASTAMONU

Pancar ekicilerine çağrı!

Kastamonu Ziraat odası Başkanı Nahit İğdirli, pancar ekicilerine çağrıda bulundu.

Şeker fabrikasının çiftçilerin pancar ekimine yönelik yaptığı açıklamanın ardından fabrika müdürü Orhan Bahtiyar ile görüştüklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli ve Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Leblebicioğlu şeker pancarının ekiminin kar ve zarara bakılmaksızın devam etmesinin gerektiğini söylediler.

Şeker fabrikası müdürü ile görüştüklerin belirten İğdirli, “Bizim tek amacımız pancar ekim sahasını çoğaltmaktır. Ekim sahamız her geçen yıl düşmektedir. Biz çiftçilerimize pancar ekimini artıralım azaltmayalım diyoruz. Kota konusunda çiftçimizin sıkıntısı olmayacak. Çiftçiye kota sıkıntısı çektirmeyeceğiz söz veriyoruz. Pancar Kastamonu için olmazsa olmazdır. Kastamonu'da tarım az, hayvancılık fabrikayla yürüyor. Kastamonu'da hayvancılık bittiği zaman çiftçilerde biter. İlimiz de şeker fabrikasının alternatifi fabrika yok” dedi.

Çiftçinin yakındığı fabrikanın özelleşmesi değil fiyat politikasıdır diyen İğdirli, “Pancar fiyatları on yıldır 10-12 kuruş arasında değişiyor. Mazotta, gübrede, işçilikte on yıl içinde yüzde 200 zam oldu. Fabrika satılırsa alan kurum fiyatta artış yaparsa çiftçi ekim yapar. Bu fiyatlara çiftçiye zararına ektirme imkanımız yok. Amacımız ekimi yükseltmek ve fabrikanın bacasını tüttürmektir. Çiftçilerimiz az da olsa pancar ekmelidir. Fabrikayı alan şirket burada pancar bulabilirse fabrikayı kapatmaz. Pancar bulamazsa fabrikayı kapatır kimsede bir şey diyemez. Pancar ekiminin azalmasına neden olan fabrikanın satılması değil, fiyatların düşük olmasıdır. Çiftçi zarar ediyorum diyor ve ekmiyor” diye konuştu.

Özelleştirmeye karşı olmadıklarını, fabrikanın bacasının tütmesi gerektiğini belirten Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Leblebicioğlu da şöyle konuştu:

“Pancar ekmezsek özelleştirmede alan firmanın bahanesi olur. Alan kişiler kapatmayın diyorsunuz hani pancarınız diyecek. Biz pancar ekersek ve kapatmaya kalkarlarsa hesap sorma hakkımız olur. Zararda olsa kar da olsa bu sene pancarı ekmek zorundayız. Ben muhtarlar derneği başkanı olarak muhtarlardan bunu köylülerle paylaşmalarını istiyorum. Çiftçi olarak biz görevimizi yapalım sonrasını savunma hakkımız elimizde olsun. Pancar ekmezsek fabrika elimizden gittikten sonra kimseyle muhatap olamayız hakkımızı arayamayız.”

iha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2012 Perşembe 17:40:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?