6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Tarih atölyede canlanıyor

Kastamonulu iki kız kardeş bir iş hanındaki atölyelerinde Osmanlı sanatı olan altın varak işlemeli ayna ve diğer el sanatları ile kültürümüzü yaşatmaya çalışıyor.

Aslen Kastamonulu olan ve küçük yaşlarda gittikleri Ankara’da yetişen iki bayan sanatçı Sevim Tombakoğlu ve Nesrin Dumanlı, açtıkları kurs ile 30 kursiyere asırlardır konakları süsleyen el sanatlarının inceliklerini öğretiyor.

Çalışmalarını merkezi Ankara’da olan Ekonomide Kalkınma Derneği çatısı altında yürüten iki kız kardeş, üç ay önce geldikleri Kastamonu’da, oldukça zor şartlar altında kültürümüzü yaşatmaya çalışıyor.

Faaliyetleri hakkında bilgi aldığımız Ekonomide Kalkınma Derneği Başkanı Sevim Tombakoğlu, kız kardeşi Nesrin Dumanlı ile birlikte Osmanlı sanatı olan orijinal altın varak ayna, porselen, eskitme ve kumaştan kumaşa nakil çalışması yaptıklarını kaydederek, 30 kişiye bu sanat dalıyla ilgili kurs verdiklerini söyledi.

Buradaki hedeflerinin, sanatı yaygınlaştırarak, en az 250 kişiye iş kapısı açmak olduğunu kaydeden Tombakoğlu, uygun bir yer tahsis edilmesi halinde Kastamonu’da ürettikleri el sanatları ile sergi açmak istediklerini ifade etti.

Nesrin Dumanlı da, derneklerine bağış kabul etmediklerini, ürünlerin satışından elde ettikleri gelirle çalışmalarını finans ettiklerini belirterek, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde geçtiğimiz aylarda açtıkları serginin muhteşem bir havada geçtiğini ifade etti.

Kastamonu’yu pilot bölge seçmelerinde, kendilerinin de Kastamonulu olmalarının önemli rol oynadığının altını çizen Dumanlı, Kastamonu’nun kültür dokusunun da burayı seçmelerinde etken olduğunu kaydetti.

Kastamonu
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 11:36:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?