7
Mayıs
2024
Salı
KASTAMONU

Tosya Festivali görkemli başladı

13. TOSYA KÜLTÜR VE PİRİNÇ FESTİVALİ

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde bu yıl 13. düzenlenen Kültür ve Pirinç Festivali görkemli bir törenle başladı. Açılış konuşmasını yapan Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, 2011 yılında yapılacak olan 14. Tosya Kültür ve Pirinç Festivali’nin resmi tarihini ilan etti.

Bu yıl 13. düzenlenen Tosya Kültür ve Pirinç Festivali, Cumhuriyet Meydanı’nda coşkulu bir açılış töreni ile başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı tarafından Cumhuriyet Alanı önünde hazırlanılan sahnede sergilenen gösterinin ardından saygı duruşunda bulunan katılımcılar, daha sonra İstiklal Marşı’nı okudu.

Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, kürsüye gelerek festivalin ilk açılış konuşmasını yaptı. Önümüzdeki yıl 14. düzenlenecek olan festival tarihini, kürsüden ilan eden Başkan Şahin, ilçede projeleri süren hizmetlerin bir an önce hayata geçmesi için çalıştıklarını vurguladı. Başkan Şahin, konuşmasında şöyle dedi:

“Senede bir kez yapılan bu tür festivallerde memlekette neler oluyor, bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Aramızda çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri var. Onlara 2011’de düzenlenecek olan 14. Tosya Kültür ve Pirinç Festivali’nin tarihini 1-4 Eylül 2011 olarak buradan ilan ediyorum. Herkes bu tarihleri not defterlerine yazsın. Yaklaşık 15 aydır belediye olarak sizlere hizmet sunmaya çalışıyoruz. Belki de Tosya tarihinde ilk defa birden çok televizyonda canlı yayındayız. Tosya’mızın üretimini, mutfağını ve sorunlarını gündeme taşımaya çalışıyoruz. Pazar yeri ve adliye projesi bitirildi. Kastamonu Valimiz Mustafa Kara’nın başkanlığıyla, belediyeler birliği ile katı atık çöp sorununu kısa zamanda çözeceğiz. Tosya Organize Sanayi Bölgesi için de çalışmaları sürdürüyoruz. Alt yapı çalışmaları bitme noktasına geldi. Kaymakamımız Arslan Yurt’un Bolu Gerede’ye tayini çıkmasıyla, gelecek Kaymakam ile bu sorunları yeniden ele alıp kısa zamanda çözüme ulaştırmaya çalışırız. Hayvan pazarının modernizasyonu ve mezbaha, doğalgaz dağıtımı konusu Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne devrettiğimiz huzurevi inşaatımız ve asfalt, yaya kaldırımları ve spor kompleksleri projelerini Acil Eylem Planı içerisinde kısa sürede tamamlamayı umut ediyoruz.”

Festival programında, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin’e, İstanbul Kastamonu Dernekler Federasyonu tarafından En Başarılı Belediye Başkanı ödülü takdim edildi. Ankara Kastamonu Dernekler Federasyonu Hasan Şen de festivalde konuşma yaptı. Tosya’nın turizm açısından kalkınması için Ankara’dan destek verdiklerini dile getiren Şen, “Bizi en çok başkentte Kastamonu günleri adıyla tanıyorsunuz. Bunun öncülüğünü Kastamonu Valisi Mustafa Kara ile birlikte 2004 yılında Ankara’da başlattık. Bizleri o günden bu güne takip eden iller, ciddi bir yarıştalar. Buradaki projemiz size en yakın 4 mevsim Kastamonu Projesi’dir. Kastamonu’ya en yakın metropol Ankara’dır. Bunun için de Kastamonu’nun turizmine Ankara’nın katkıları olacağına inanıyoruz. Belediye Başkanı Kazım Şahin’e başarılar diliyoruz” dedi.

Tosya’nın gelişmesi için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Tosya Kaymakamı Arslan Yurt, “Son yıllarda Tosya’da insanları bir araya getirmeyi amaçlayan hemşerilik duygularını bütünleştiren çok sayıda faaliyet düzenliyoruz. İnsanlarımız tekrar köylerini görme, dostlarıyla akrabalarıyla bir araya gelmesi için fırsat tanıdığımız yayla festivalini gerçekleştirdik. Bu festivaller aracılığı ile ilçemizin doğal güzelliklerini, kültürel varlıklarını ve ekonomik gelişmelerini tanıtıyoruz. Tosya her geçen gün gelişiyor. Tosya’nın daha da gelişmesi için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz” diye konuştu. Belediye Başkanı Kazım Şahin, Kaymakam Yurt’un Bolu’nun Gerede ilçesine tayini çıkması sebebiyle yeni görevinde başarı diledi. Festivale katılan vatandaşlar, halk oyunları gösterilerini izledi.

Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu pirincin durumunu değerlendirerek, yabancı ülkelerden pirinç ithal edilmesinin önünün kesilmesi gerektiğini söyledi. Serdaroğlu, “Tosya’nın pirincinin geçmişteki önemi bu gün varlığını sürdüremez konuma gelmiştir. Aslında bir başka boyuttan da baktığınız zaman Türkiye’de tarımın daraldığını görmekteyiz. Bunun en kestirme ifadesi ise şudur: ‘Türkiye 2002 yılında 3.1 milyar dolar toplam tarım ürünleri ithalatı yaparken bu gün 10.5 milyar dolar tarım ürünü ithal eder hale gelmiştir.’ Yılda 7.5 milyar dolar tarım ürünü yabancı ülkelerden ithal eder hale gelmiştir. 7-8 yılda 7.5. milyar dolar yabancı tarımcıların cebine gitmiştir. Çiftçinin ve köylümüzün alım gücü düşmüştür. 90 katrilyonun Türk çiftçisinin cebinden yabancı çiftçinin cebine gittiğinin göstergesidir. Burada bu ifadeyi kullanırken hükümetle veya muhalefetle ilgili kıyaslamak istemiyorum. Tarımın içindeki bunalımı hep birlikte çözmek zorundayız. Bugün Türkiye 100 milyon ile 150 milyon dolar pirinç ithal haldedir. Pirinç ithalinin önünü kesmek mecburiyetindeyiz” dedi.

Kastamonu Valisi Mustafa Kara, festivallerin her ilçede yapılmasının faydalı olacağına inandığını söyledi. Kastamonu’da 19 ilçe olduğun hatırlatan Vali Kara, 19 ilçede festival düzenlenmesinin faydalı olacağını vurguladı. Kastamonu’da yapılan çalışmaları aktaran Vali Kara, Tosya’nın birinci derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Kastamonu’da asayiş ve huzurun diğer illere örnek olduğunu dile getiren Kara, şöyle konuştu:

“Tosya ilçemiz birinci derece deprem bölgesidir. Bunun herkes tarafından bilindiğini düşünüyoruz. O halde belediyemizin en önemli görevi Tosya’da imarın düzenli olmasını, binaların sağlam ve kaliteli yapılmasını sağlamaktır. Belediyenin en önemli görevi budur. Binaların imara uygun olmasını sağlamak, belediye başkanının birinci derece görevidir. Eğer belediye başkanı bunu yapmıyorsa geleceğinizde mezarınızı hazırlıyor demektir. Emniyet ve asayiş yönünden Kastamonu Türkiye’nin örnek illerinden birisidir. Olumsuz anlamda sayılacak bir asayiş sorunu olmamıştır. Yedi bin yıllık tarihi geçmişi olan Tosyalıların ve Kastamonuluların yapısı vardır. Biz, bundan sonra gelecekle ilgili planlarımızı yaparken emniyet, asayiş ve huzura son derece önem vermeliyiz. Ülkemiz genelinde her tarafta sıcak var. Ama ülkemizin en uygun iklimi Kastamonu’da yaşanmaktadır. Özellikle yaz aylarında devam eden orman yangınlarına büyük önem vermemiz lazım. Bir kere orman yangını çıkarmadan ilimizi, ilçemizi götürmemiz lazım. Onun için de vatandaşlara büyük görev düşüyor. Tosya’ya doğalgaz hizmetini getirdik. Son üç yıllık program dahilinde doğalgaz gelmiştir, yakında evlerinize ve iş yerlerinize dağıtılacaktır. Kastamonu’da katı atık sistemini kurduk. 4 yıldır çalışmakta olduğumuz katı atık Kastamonu çevre birliğine bütün ilçelerimiz ortaktır. Hava ve yerle ilgili kirliliği önlüyoruz. Yakında tıbbi atıkların yok edileceği sistemi kuracağız.”

Festivale MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, CHP Eski Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım, bazı ilçe Kaymakamları, belediye başkanlarının yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kastamonu Valisi Mustafa Kara, pirinç üretimi ve pazarlaması yapan üç esnafa başarılı çalışmalarından dolayı Takdir Belgesi ve plaket verdi. Festival programı kapsamında düzenlenen futbol turnuvasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

13. TOSYA KÜLTÜR VE PİRİNÇ FESTİVALİ
13. TOSYA KÜLTÜR VE PİRİNÇ FESTİVALİ
13. TOSYA KÜLTÜR VE PİRİNÇ FESTİVALİ
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2010 Çarşamba 16:54:01
Güncelleme :4 Ağustos 2010 Çarşamba 16:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?