19
Mayıs
2024
Pazar
ABANA - KASTAMONU

Tarlada tehlike çanları

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli fenni gübreye 1 yılda % 70 oranında zam yapılmasının ve hava sıcaklığının çok düşük olmasına rağmen henüz kar düşmemesinin çiftçiyi çok zor durumda bırakacağını söyledi.

2006 yılında 50 kilosu 22 YTL olan gübrenin bugün resmi rakamlara göre 36 YTL'den satıldığını belirten Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli bu artışa bir türlü anlam veremediklerini dile getirdi.

Daha önce akaryakıta ya da dolara göre artış gösteren gübrenin, akaryakıta zam yapılmadığı, dolarda da artış olmadığı halde yüzde 70 oranında zamlandığını vurgulayan İğdirli " Çiftçi çok zor durumda. Tarlasına gübresiz tohum atan oldu. Gübresiz attığı tohum tutmazsa ilkbaharda yeniden ekim yapmak, gübre atmak zorunda kalacak. Borçla, krediyle ekim yapan çiftçinin bir kez daha o büyük masrafların altından kalkması imkansız. Yetkililerden bir an önce bu konuda çiftçiye yardımcı olmasını bekliyoruz. Gübrede neden bu kadar yüksek bir artış yapıldığını öğrenmek, bu fiyatların aşağıya çekilmesini talep ediyoruz" dedi.

İgdirli bundan sonra çiftçinin ahır gübresine daha çok önem vermesi gerektiğini de ifade etti.

İğdirli ayrıca havaların çok soğuk geçmesine rağmen kar düşmemesinin de çiftçi için büyük bir tehlike arz ettiğini vurguladı.

İğdirli " toprağa atılan tohum yeni yeni yeşeriyor. Soğuk havadan da çok çabuk etkileniyor. Kar yağdığı müddetçe yeni yeşeren ürüne zarar gelmez. Ama kar yağmaz, havalar soğumaya devam ederse, tüm ürün büyümeden donacak ve çiftçi dahada zora düşecek" dedi.

nasrullah gazetesi
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2008 Cuma 17:40:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?