3
Mayıs
2024
Cuma
ABANA - KASTAMONU
Belediye Sayfaları
Nufus
360.366
Yüz Ölçümü
13.108
İlçe Sayısı
20
Vali
Nufus
3.562
Yüz Ölçümü
33
Belediye Sayısı
11
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Abana Genel Bilgi

Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Kastamonu İli’ne bağlı bir ilçe olan Abana’nın doğusunda Çatalzeytin ilçesi , güney ve batısında Bozkurt ilçesi , kuzeyinde de Karadeniz yer almaktadır. İlçenin kuzeyinde dar bir kıyı şeridi, doğu-batı yönlerinde de Küre Dağlarının kuzey etekleri bulunmaktadır. İlçenin büyük bir bölümü ormanlık ve kayalıktır.. Batısında Ezine ve İlişi ,doğusunda Hacıveli ve Kuğu Çayları dik yamaçları ve kanyonları geçerek Abana çevresinde denize dökülürler.

İl merkezine uzaklığı 98 km.dir. Yüzölçümü 33 km2 olup, toplam nüfusu 3.523’tür. İlçede Karadeniz İklimi hakimdir. Yazları sıcak, kışları ise ılık geçmektedir. Her mevsim yağış almaktadır.

İlçenin ekonomisi, tarım, hayvancılık, turizm ve balıkçılığa dayalıdır. Tahıl üretiminin dışında genellikle bağcılık, meyvecilik yapılmaktadır. Tarımsal üretimin dışında ilçe halkının gelir kaynaklarını küçük ölçekli orman ürünleri imalatından sağlanmaktadır. Ayrıca Kastamonu’nun en büyük sanayi kuruluşlarından Abana Elektromekanik Sanayii burada kurulmuştur. Doğal plajları ve Abana Tatil Köyü ile ilçenin ekonomisine katkıda bulunmaktadır.

Abana’nın, Kuzey Anadolu yerleşim yerlerinden biri olduğu sanılmakla beraber bu konuda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Tarihi kaynaklarda, eski isminin Abonou Teikhes olduğu ve Abonou Hisarı, Aben Hisarı anlamına geldiği belirtilmektedir. Bu ismin MÖ.2000 yılında Luwi dilinden geldiği iddia edilmekle beraber, bu iddia kesinleşmemiştir.

İlçenin tarihinin Kastamonu ile beraber olduğu sanılmaktadır. Buna göre; yörede en eski yerleşim yeri ilçenin doğusundaki Hacıveli Köyü olduğu belirtilmektedir. Anadolu Selçuklularının dağılmasından sonra Candaroğulları yöreyi egemenlikleri altına almışlar ve 1392 yılında Kastamonu Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ankara Savaşı’ndan (1402) sonra Sinop’ta yaşayan İsfendiyar Bey yöreye hakim olmuştur. Osmanlı birliğini yeniden kurmayı başaran Çelebi Sultan Mehmet İsfendiyar Bey’i kendisine bağlamış ve Candaroğullarının Osmanlılara katılmasını sağlamıştır. Bunun ardından 1461’de Fatih Sultan Mehmet zamanında yöre, kesin olarak Osmanlı toprakları içerisine alınmıştır.

Osmanlı döneminde Kastamonu iline bağlı bir Kadılık idi. Şemsettin Sami Kâmüsü’l Âlâm’da Abana’nın, Sinop’un İstefan (Ayancık) kazasına bağlı bir nahiye olduğunu belirtmiştir.

Abana 1871 yılında nahiye olmuştur. Daha sonra 1945 yılında ilçe yapılmıştır. Sekiz yıl sonra,21 Aralık 1953’te, Abana kaza merkezi 6203 Sayılı kanunla Bozkurt’a nakledilmiştir. Daha sonra 1955 yılında belediye teşkilatı kaldırılmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin 27.06.1967 tarihinde bu kanunun tümünü iptal etmesi ile 1968 yılında tekrar ilçe olmuştur.

İlçenin güneyindeki Iğrava ve yukarısındaki Karabalçık mağarası, doğusunda bir zamanlar korsanlara barınaklık yapan Hacıveli Koy’u ve Siyelik Kayaları doğal güzellikleridir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kastamonu.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 20:36:06

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR