29
Mayıs
2024
Çarşamba
İNEBOLU - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Halime Çavuş unutulmadı

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, ''Cumhuriyetimizin kuruluşu ve istiklal mücadelesi kolay olmamıştır. Türk milleti, kadınıyla erkeğiyle özgürlük mücadelesinde büyük bedeller ödemiştir'' dedi.

''Atatürk ve İstiklal Yolu Projesi'' kapsamında halkın yardımları, Kastamonu Valiliği'nin organizasyonuyla başlatılan projenin ilk ayağı tamamlandı.

Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıklarla ''Çavuş'' rütbesini alan Kastamonulu Halime Çavuş anısına Kadıdağı'nda yaptırılan anıtın açılışında konuşan Bakan Başesgioğlu, istiklal mücadelesinde Kastamonuluların gerçekten büyük bir mücadele verdiğini belirtti.

Cumhuriyetin, imparatorluğun küllerinden yeni, modern, çağdaş bir temel üzerine kurulduğunu ifade eden Başesgioğlu, ''Cumhuriyetimizin kuruluşu ve istiklal mücadelesi kolay olmamıştır. Türk milleti kadınıyla erkeğiyle özgürlük mücadelesinde büyük bedeller ödemiştir'' diye konuştu. Cumhuriyetin kuruluşunda katkı sağlayan iller arasında Kastamonu'nun da çok önemli bir yeri bulunduğunu hatırlatan Başesgioğlu şunları söyledi:

''Özellikle cephede cephane bekleyen askerlerimize, Mehmetçiklerimize cephane taşıma ve yetiştirme konusunda, lojistik destek konusunda Kastamonulular gerçekten çok büyük bir sınav vermişlerdir. Kadınıyla erkeğiyle, kağnıyı en iyi şekilde kullanarak cephane taşıyarak ordularımızın o zor anlarında sıkışık anlarında bu mücadeleye çok büyük katkı vermiştir.''

-KADIN MİTİNGİNİN ÖNEMİ-

Başesigoğlu, İstiklal mücadelesinde kadın kahramanların ön plana çıktığına dikkat çekti. Şehit Şerife Bacı ve Halime Çavuş gibi daha isimleri unutulan birçok isimsiz kahramanın, bu mücadelede erkeklerinin yanında yer aldıklarını ve Cumhuriyetin kuruluşunda çok önemli faydalar sağladıklarını dile getiren Bakan Başesgioğlu şöyle dedi:

''Kastamonu kadını sadece bu yönüyle değil, tarihte, o günlerde yapılan ve çok anlamlı olan Kadın Mitingini de gerçekleştirerek dünyaya Türklerin özgür olacağının mesajını gür bir sesle vermiştir. Çekmiş oldukları binlerce telgraf ile yabancı misyonlara, Türk'ün bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini çok kuvvetli bir şekilde dünyaya duyurmuş ve bağımsız yaşamamızın vazgeçilmez olduğunu haykırmışlardır. Onlara her zaman saygı duyuyoruz, onları büyük bir saygı ve şerefle anıyoruz.''

İstiklal Yolu Projesi'nin, ''belki geç kalmış bir sembolleşmenin ve vefanın yerine getirilme projesi'' olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, İnebolu'daki Türk Ocağı'ndan başlayarak Salih Reis Anıtı, Küre'de Ecevit Hanı, Kastamonu'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Şerife Bacı Anıtı ve buradaki Halime Çavuş Anıtı ile birlikte gerçekten sembol haline gelmiştir'' şeklinde konuştu.

-''BU TOPRAKLAR KOLAY KOLAY VATAN OLMADI''-

Şu anda yaşayan Kastamonulular olarak henüz görevlerinin bitmediğini ifade eden Başesgioğlu, ''Cumhuriyetin kuruluş felsefesine uygun olarak bizim de hala yapmamız gereken çok çok önemli görevlerimiz var. Hepimiz bulunduğumuz konum itibariyle bu misyonu taşımakla sorumluyuz. Bugün Türkiye her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe muhtaçtır'' dedi.
Başesgioğlu, şunları kaydetti:

''Aramızdaki birlik ve beraberliği bozdurmadan gelecek nesillere bu ülkenin hangi şartlar altında kurulduğunu anlatmamız ve bu toprakları bize sonsuz vatan olduğunu hangi bedellere karşılık geldiğini çocuklarımıza ve yeni nesillere çok iyi anlatmamız lazım. Bu topraklar kolay kolay vatan olmadı. Bu toprakların her karışında ecdadımızın kanları var, ruhu var. Bize teslim edilen bu aziz emaneti sonsuza dek korumamız lazım.''

-KASTAMONU VALİSİ KARA-

Vali Mustafa Kara ise projenin tamamının Kastamonulu iş adamları, sivil toplum örgütleri, sendikalar, fabrikalar ve halkın katkılarıyla yapıldığını belirterek şöyle dedi:
''Proje, İnebolu Türk Ocağı restorasyonu ve açılışıyla başladı. Bu restorasyon 2006'da başladı. Kastamonu'nun Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği büyük yararlılıklar ve savaş alanı olmamasına rağmen Kurtuluş Savaşı'nda en çok şehit veren illerin başında gelmesi dolayısıyla projeyi son derece önemli hale getirmişti. Cephede savaşabilmek için cephaneye ihtiyaç duyan askerlerimize bu yolu kullanarak kağnılarla cephane taşıyan atalarımıza bir vefa ve bir saygı olarak değerlendiriyorum.''

-HALİME ÇAVUŞ KİMDİR-

Halime Çavuş (Kocabıyık), 1898 ile 1976 yılları arasında yaşadı. Genç bir kız iken cephane kollarında Sakarya Cephesine kadar gitmiştir. Ayrıca İnebolu'nun bombalanmasında ayağından yaralanmış ve yaralı olarak cephane kolu olarak Sakarya'ya kadar gitmiştir.

Kurtuluş Savaşı sonrasında Atatürk tarafından kabul edilen Halime Çavuş 1949 yılında çıkartılan özel bir kanunla, Vatani Hizmet Tertibinden maaşa bağlanmış Gazi unvanı ve İstiklal Madalyası ile taltif edilmiştir.

Ölünceye kadar üzerinden asker üniformasını çıkartmayan Kastamonulu bu kahraman kadınımız Halime Çavuş namı ile tanınmaktadır.

AA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 18:14:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
neslihan avcı IP: 88.241.54.xxx Tarih : 16.12.2008 19:34:14

çok iyi bir kadın halime çavuş herkez sever onu