30
Mayıs
2024
Perşembe
İNEBOLU - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Hamamcı Kadı Salih Reis Anıtı açıldı

İstiklal mücadelesi sırasında Kastamonu'nun İnebolu ilçesine gelen cephaneyi güvenli bölgeye taşımak için İnebolu halkının ve denizcilerinin gösterdiği fedakarlığı temsilen yaptırılan Hamamcı Kadı Salih Reis Anıtı, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve Kastamonu Valisi Mustafa Kara'nın da katıldığı törenle İstiklal Yolu Projesi kapsamında açıldı.


Salih Reis Anıtı'nın açılışında konuşan İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç, bundan sonraki 9 Haziran kutlamalarını İstiklal Yolu Haftası gibi bir hafta şeklinde uluslararası bir etkinlikle dünyaya duyurulmasını istediklerini belirtti.
İnebolu Kaymakamı Dr. İlhan Karakoyun ise kurtuluş mücadelesi sırasında İnebolu'nun önemli bir rol oynadığını vurgulayarak övünmenin yeterli olmadığını, ilçenin potansiyelini daha da hareketlendirmek için başarılı projelere birlik ve beraberlik içerisinde imza atılması gerektiğine söyledi.


Kastamonu'yu Türkiye'nin en güzel ili olarak nitelendiren Vali Mustafa Kara, bu güzelliği tarihteki konumunu da belirterek ön plana çıkartmak gerektiğini söyledi.
Vali Kara, "Tarihte en büyük fedakarlıkları yapan il Kastamonu'dur. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda en çok şehit veren illerden biri Kastamonu'dur" dedi. Vali Kara, ayrıca heykelin Yol İş Sendikası'nın verdiği mali destek sonucunda Heykeltıraş Doç. Dr. Sait Rüstem tarafından yapıldığını ifade etti.


Salih Reis'in o dönemde ortaya koyduğu mücadelenin bugün bize yol gösterdiğini belirten Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ise "Şartlar ne konumda olursa olsun, birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz zaman, üstesinden gelemeyeceğimiz hiç bir sorun yoktur. Milli mücadele kahramanlarımızı minnetle anıyoruz. Bize eşsiz bir ülke bıraktılar. Bu vatının kıymetini iyi bilmemiz lazım. Bu millet kolay kolay bağımsız ve özgür olmadı. Bunları unutmamız lazım. Tarihini bilmeyen, geleceğinden ders almayan, ileriye sağlıklı bir şekilde bakamaz. Hem ecdadımıza sahip çıkacağız hem de ileriye bakarak bu vatanı daha da ileriye götürmeye çalışacağız. Devlet olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şu anda bütün dünya bir kriz ile karşı karşıya. Devlet olarak gerekli tedbirleri almaya devam ediyoruz" dedi.


Konuşmaların ardından Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Hamamcı Kadı Salih Reis Anıtı'nın açılışını gerçekleştirdiler.

 

iha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 17:56:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?