6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

10 dakika ışık kapatma eylemi

TEMA Vakfı'nın enerji tasarrufuna dikkat çekmek için 20 Haziran Cuma günü saat 21.00'de yapacağı 10 dakikalık ışık kapatma eylemine Ordu'da resmi ve tüzel kuruluşların destek vereceği açıklandı.

Ordu Gazeteciler Derneği'nde düzenlenen toplantıda bir araya gelen Belediye Başkanı Seyit Torun, TEMA Vakfı Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan ve Ordu Gazeteciler Derneği Başkanı Recep Aydın, küresel ısınma sonucu doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde 10 dakika elektrik kapatmanın ülke genelinde büyük bir enerji tasarrufu ortaya çıkaracağını belirttiler.

TEMA Temsilcisi Nilgün Gözükan, küresel ısınma sonucu dünyanın iklim dengesinin değiştiğini, eko sistemin tehlike sinyali verdiğini, doğal kaynakların hızla tüketildiğini, bunun sonucunda enerji israfının ortaya çıktığını kaydetti. Elektrik, petrol, kömür, su enerjilerinin insanlık açısından önemine değinen Gözükan, "Elektriği, kömürü, suyu israf derecesinde tüketirken, bizden sonra gelecek nesillerin bir damla suya, bir parça kömüre ihtiyacı olacağını düşünmüyoruz. Bütün bunların yanı sıra ülkemiz enerjisinin yüzde 80'inin dışa bağımlı olduğunu ve bu enerjiyi alabilmek için milyarlarca dolar, Türk lirasıyla ifade edersek katrilyonlarca lira verdiğini düşünürsek olayın vahim boyutunu daha iyi anlayabiliriz" dedi.

"ŞALTER İNDERME DEĞİL TASARRUF EYLEMİ"
Boşa yanan lambaları söndürmenin, bozuk muslukları onarmanın, radyo, televizyon ve diğer aletleri gereksiz yere çalıştırmamanın bir vatandaşlık görevi olduğuna dikkat çeken Gözükan, şöyle devam etti: "Hiç kimse, benim param var, istediğim kadar enerji tüketirim deme hakkına sahip değildir. Ülke kaynaklarının bilinçsizce kullanılması bizi fakirliğe götürür. Enerji tüketiminde yaptığımız savurganlık, vatanseverlik duygularımızın zayıflığını da gösteren önemli bir ölçüdür. 20 Haziran Cuma günü saat 21.00'de gerçekleştireceğimiz '10 dakika elektrik tasarrufu' eylemi bir şalter indirme eylemi değildir. Bu eylem, doğal kaynakların hızla tükendiği bir dönemde, tasarrufa yönelik bir uyarı tarzıdır. Küresel ısınmanın getirdiği ekolojik kıyamete karşı bir tedbir anlamında bir çalışmadır. Bu sebeple tüm vatandaşlarımızı yarın akşam saat 21.00'de 10 dakika elektriklerini kapatmaya davet ediyoruz. 10 dakikalık enerji tasarrufu, ülkemiz ekonomisi ve dışarıya ödenecek dövizde az da olsa büyük bir düşüş yaşatacaktır."

"SORUMSUZ TÜKETİMİN BEDELİNİ DÜNYA ÖDÜYOR"
Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun da tüm vatandaşları 10 dakika bile olsa elektriklerini kapatmaya davet etti. Bu eylemin elektrik kapatma değil, enerji tasarrufuna dikkat çekmek amacı taşıdığına dikkat çeken Başkan Torun, "Doğal kaynakları çok hızlı tüketiyoruz. Bunun bir bedeli var. Bu bedeli dünyamız ve çevremiz ödüyor. Böyle giderse yaşanacak bir dünya bulmamız zorlaşacak. Görünüşte 10 dakikalık bir eylem bir şey ifade etmiyor gibi gözükebilir. Ancak 10 dakika elektrik kesintisinin tasarrufu parayla ölçülemeyecek kadar büyüktür. Vatandaşlarımıza karanlıkta yaşamayı değil, israfı önleyecek nitelikte enerji tasarrufu yapmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Ordu Gazeteciler Derneği Başkanı Recep Aydın ise günümüz insanlığının dünyayı çok hızlı kirlettiğini, doğal kaynakların hovardaca harcandığını, bunun sonucunda insanlık için gerekli olan kaynağın dörtte üçünün tüketildiğine dikkat çekti. Bu sorumsuzluğun ve alternatif kaynak oluşturamamanın sonucunda dünyanın geleceğinin karanlık olacağını belirten Aydın, "İnsanlığın dünya için bir şey yapma vakti çoktan gelmiştir. Enerji konusunda da hem kendimizi hem çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz. Diş fırçalarken açık bırakılan suyun, bir nükleer santralın temeline harç koymak olduğunu çocuklarımıza anlatmalıyız. Çünkü bu suyun musluğumuza ulaşması için bile enerji harcanmaktadır. Bu sebeple TEMA'nın bu eylemini destekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bu arada, TEDAŞ Ordu Müessese Müdürü Halil Mermer, 20 Haziran saat 21.00'de meşru zemin dahilinde sokak aydınlatma lambalarının 10 dakika kapatılacağını belirtti. Ordu Belediyesi de İlk Adım Anıtı'ndaki florasan platformları aynı dakikalarda kapatacak.

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 22:05:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ezginaz aslankara IP: 88.242.229.xxx Tarih : 15.07.2008 17:12:53

10dakika ışık kapama eylemine bende katıldım bir gıdımcık faydamız dokunsun yararını biz alalım dedim ve önlemler almak istedim